Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, αν κάποιος τρώει 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα, τότε ο κίνδυνος για καρκίνο στο παχύ έντερο αυξάνεται κατά 18%.
Έτσι, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπήκε στην ίδια κατηγορία (Κατηγορία 1) του ΠΟΥ με τις καρκινογόνες ουσίες, μαζί με τον ήλιο, το αλκοόλ, και τα τσιγάρα.
Ξέρετε όμως τι είναι αυτό που “χάθηκε μέσα στην σκόνη” της είδησης ότι “το μπέικον προκαλεί καρκίνο”, που έγινε ένας τόσο υπεραπλουστευμένος τίτλος στα παγκόσμια ΜΜΕ; Αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί, είναι πως οι ποσότητες για τις οποίες κάνει λόγο ο ΠΟΥ είναι αρκετά μεγάλες.
Φυσικά και αν κάποιος καταναλώνει πολύ μπέικον καθημερινά θα έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο. Αλλά ξέρετε ότι η τυπική κατανάλωση μπέικον (και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων) είναι τέτοια, ώστε με βάση στοιχεία και πάλι από τον ΠΟΥ, είναι κατά 139 φορές λιγότερο πιθανό να προκαλέσει καρκίνο σε σύγκριση με το κάπνισμα;
Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, αν τα 50γρ επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 18%, το κάπνισμα (σε έναν κανονικό και όχι περιστασιακό καπνιστή) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 2.500%!!!
Ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπαίνει στην Κατηγορία 1 επικινδυνότητας για καρκίνο, αλλά αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι όλα όσα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία είναι εξίσου επικίνδυνα.
Το “κλειδί” στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος είναι η ποσότητα και η συχνότητα με την οποία το καταναλώνετε. Αυτό δεν άλλαξε. Κάθε γιατρός και διατροφολόγος θα σας πει ότι πρέπει να τρώτε επεξεργασμένο κρέας με μέτρο, όπως συνέβαινε πάντα.
Όπως δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian και ο δρ Kurt Straif, επικεφαλής της Διεθνούς υπηρεσίας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC):
“Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται”.