Μέχρι σήμερα είχαμε ακούσει για ψωμί πολυτελείας, ολικής άλεσης, πολύσπορο, μπαγκέτα, μαργαρίτα.
Ψωμί με έντομα όμως δεν είχε σκεφτεί κανένας φούρναρης να παρασκευάσει εκτός από έναν ιδιοκτήτη φούρνου στη Φινλανδία.
Ο φούρναρης που υποστηρίζει ότι έχει την παγκόσμια πρωτιά λέει ότι το ψωμί αυτό έχει περισσότερη πρωτεΐνη από κάθε άλλο αρτοσκεύασμα καθώς σε κάθε φραντζόλα βάζει μέσα 70 γρύλους!
Το εν λόγω ψωμί, μάλιστα, είναι πιο ακριβό από το κανονικό καθώς κοστίζει 3,99 ευρώ έναντι 2-3 ευρώ που κοστίζει η κανονική λευκή φραντζόλα.
«Εκτός από περισσότερες πρωτεΐνες, δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να εξοικιωθούν με τα φαγητά που έχουν βάση τα έντομα» υποστηρίζει ο Juhani Sibakov, ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Frazer που παρουσίασε αυτό το προϊόν.
Η Φινλανδία το Νοέμβριο έγινε η πέμπτη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Αυστρία και τη Δανία που άναψε το «πράσινο φως» στην εκτροφή εντόμων για χρήση σε φαγητά.
«Δεν καταλαβαίνω τη διαφορά, μου θυμίζει ψωμί» δήλωσε, πάντως, μια πελάτισσα του φούρνου.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού γρύλων το ψωμί σε πρώτη φάση θα πωλείται σε 11 φούρνους στο Ελσίνκι αν και στόχος της εταιρεία είναι να το διαθέτει μέσα στο 2018 και στους 47 φούρνους που έχει στη χώρα.