Δείτε όλο το χρονικό για το πως έγινε η επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία

Κοινοποίηση:
syria-polemos-1-660x330

Πάνω από 100 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σήμερα τα ξημερώματα ενάντια σε εγκαταστάσεις-στόχους στη Συρία, με την Αμερική, τη Βρετανία και τη Γαλλία να χρησιμοποιούν ορισμένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιό τους.

Οι βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο δύο εγκαταστάσεις χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό και ένα στρατιωτικό διοικητήριο στη Χομς, και αποτελούσαν την «απάντηση» στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσαν πρόσφατα δυνάμεις του Άσαντ στην Ντούμα, οι οποίες προκάλεσαν τον μαρτυρικό θάνατο 75 αμάχων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 04:00 (ώρα Ελλάδας) και ολοκληρώθηκαν στις 05:00, χωρίς να σημειωθούν αμερικανικές, γαλλικές ή βρετανικές απώλειες, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, οι δυνάμεις των ΗΠΑ χρησιμοποίησαν διπλάσια πυρομαχικά απ’ όσα είχαν χρησιμοποιήσει για το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 εναντίον της στρατιωτικής βάσης του Αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς.

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των πυραύλων που αναχαιτίστηκαν από τα συριακά και ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως αναχαιτίστηκαν 71 από τους 103 πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, που παρέθεσε και το σχετικό χάρτη σε ενημέρωση που έγινε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αντίθετα, το Πεντάγωνο τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αμυντική εμπλοκή ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, υπογραμμίζοντας ότι τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας ήταν αναποτελεσματικά, σε μεγάλο βαθμό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε σήμερα ότι τα πλήγματα των δυνάμεων της Δύσης ήταν ακριβή, καταιγιστικά και αποτελεσματικά. Οι βομβαρδισμοί πήγαν πίσω για χρόνια, το πρόγραμμα χημικών όπλων της Συρίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, είναι μεγαλύτερο από τους τρεις στόχους που επλήγησαν σήμερα.

Ποιον ρόλο διαδραμάτισαν οι Γάλλοι, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στην επίθεση

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα απο το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Το Λονδίνο χρησιμοποίησε αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ. Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Πιο αναλυτικά:

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Βρετανίας χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 εξοπλισμένα με πανίσχυρους πυραύλους Storm Shadow. Τα καταδιωκτικά, που φτάνουν σε ταχύτητα τα Mach 1,3 και μπορούν να μεταφέρουν οπλικά συστήματα βάρους έως και 8 τόνων, απογειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου από την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου και εξαπέλυσαν επίθεση στο διοικητήριο της Χομς.

Τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας και της Συρίας δεν θα επέτρεπαν φυσικά την πτήση των καταδιωκτικών πάνω από τον στόχο τους.

Γι’ αυτό ακριβώς και χρησιμοποιήθηκαν οι έξυπνοι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow που προγραμματίζονται εκ των προτέρων για να βρουν τους στόχους τους, χρησιμοποιούν GPS και έχουν εμβέλεια πάνω από 300 μίλια.

Τα Tornados μπορούν να μεταφέρουν σε κάθε πτήση δύο τέτοιους πυραύλους, παραμένοντας σε απόσταση από τον στόχο και κατά συνέπεια εκτός κινδύνου. Ένα βρετανικό αντιτορπιλικό, πιθανόν το HMS Duncan και ένα μη αναγνωρισμένο υποβρύχιο βρίσκονταν επίσης στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που έπαιξαν.

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά B-1B Lancer για την επίθεση. Τα αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με «διάφορους τύπους πυρομαχικών» που δεν διευκρινίστηκαν αλλά σίγουρα περιλάμβαναν πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ.

Τα B1-B, με παρατσούκλι «Bone» έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν όλα τα είδη πυραύλων που είναι σήμερα διαθέσιμα. Τα αεροσκάφη φημίζονται για την ταχύτητά τους και την ικανότητά τους για δύσκολους ελιγμούς. Όπως και τα γαλλικά αεροσκάφη, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά παρέμειναν σε μεγάλη απόσταση από τους στόχους τους.

Οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν μαχητικά Mirage και Rafale για την επίθεση, ενώ επιστράτευσαν και τέσσερις φρεγάτες που μαζί με τα αεροσκάφη εκτόξευσαν συνολικά 12 πυραύλους Κρουζ.

Τα Rafale χρησιμοποιούνται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία για πολλούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων οι αναγνωριστικές αποστολές, η υποστήριξη επιχειρήσεων εδάφους αλλά και οι επιδρομές από αέρος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: