Δεν έχει τέλος η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Στοιχεία – φωτιά!!

Κοινοποίηση:
360o_18.03.2014_7

Πάρτι κάνουν στις γειτονικές χώρες..

 Το γεγονός πως οι εταιρίες ελληνικών συμφερόντων αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στο εξωτερικό και μάλιστα σε «διπλανές» χώρες, οι οποίες έχουν πολύ χαμηλή φορολογία είναι σε όλους μας γνωστό! Τώρα έρχεται και μια γερμανική εφημερίδα, η οποία όχι μόνο υποστηρίζει το ίδιο εφιαλτικό σκηνικό, αλλά παρουσιάζει και στοιχεία φωτιά!

Η γερμανική εφημερίδα Südwest Presse κάνει λόγο σε δημοσίευμά της για μαζική φυγή εταιρειών από την Ελλάδα και απώλειες θέσεων εργασίας.

Ως κύρια αιτία αναδεικνύει την υψηλή φορολογία. Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει για το 2016 τη φορολόγηση των επιχειρήσεων από 26% σε 29%, ο συντελεστής στην Κύπρο ανέρχεται μόλις σε 12,5%. Όμως και η Βουλγαρία και η Αλβανία προσελκύουν επιχειρήσεις έχοντας χαμηλή φορολογία ενώ και το επίπεδο των αμοιβών σε αυτές τις δύο χώρες είναι αισθητά χαμηλότερο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η ελληνική οικονομία χρειάζεται επενδύσεις όσο τίποτα άλλο εάν θέλει να αφήσει πίσω της την εξάχρονη ύφεση. Όμως τη χρονιά που πέρασε οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ελληνικές εταιρείες επένδυσαν 300 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τα 2,5 δις. ευρώ του 2014».

Το άρθρο τονίζει ότι, «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες εταιρείες εγκαταλείπουν τη χώρα. Από την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης στα τέλη του 2009 έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους πολλές μεγάλες επιχειρήσεις», επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας την Coca Cola Hellenic, τη χαλυβουργία Βιοχάλκο και της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες προσδοκούσαν αποχωρώντας από την Ελλάδα κυρίως χαμηλότερους φόρους και καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.

Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, έπειτα από την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα γυρνούν όμως ολοένα συχνότερα την πλάτη τους στην Ελλάδα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κλείσιμο για διάστημα τριών εβδομάδων των τραπεζών και του χρηματιστηρίου τον Ιούλιο αλλά και η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων έτρεψαν πολλές εταιρείες σε φυγή. Αν και οι αιτίες για την έξοδο αυτή είναι ποικίλες, μια από τις πιο σημαντικές είναι η υψηλή φορολογία.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: