ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΤΕΛΙΚΑ! Βρήκαν νερό σε τέσσερις εξωπλανήτες

Κοινοποίηση:
ekso2

Καταφατικά απαντούν πολλοί επιστήμονες στο ερώτημα του “αν υπάρχει ζωή εκεί έξω”.

Συνολικά 4 εξωπλανήτες όμοιους με την Γη οι οποίοι είναι γεμάτοι από νερό, ανακάλυψαν οι επιστήμονες κοιτάζοντας πιο προσεκτικά το σύστημα γύρω από το ψυχρό αστέρι Trappist-1.

Η ανακάλυψη είναι αρκετά πρόσφατη (μέσα στο τρέχον έτος) και σκορπά χαμόγελα ικανοποίησης σε όσους επιστήμονες ήταν ανέκαθεν αντίπαλοι στην ιδέα της “μοναδικότητας” των κατοίκων της Γης.

Οι 4 αυτοί εξωπλανήτες μοιάζουν σε πολλά με τη Γη. Αρχικά στο μέγεθος αλλά και στην θέση που έχουν από το αστέρι τους, το Trappist-1, δίνοντας ώθηση στους επιστήμονες να αναλύσουν περισσότερο την κατάσταση που επικρατεί στο ηλιακό σύστημα απόστασης 39 ετών φωτός μακριά.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα ήθελαν να υπάρχουν απλά οι προϋποθέσεις για να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο μετά βεβαιότητας οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως οι 4 από τους 7 πλανήτες του συγκεκριμένου ηλιακού συστήματος είναι γεμάτοι νερό.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, είναι σε ποια ακριβώς μορφή είναι το νερό το που εντόπισαν οι επιστήμονες και αν αυτό είναι αρκετό προκειμένου να φιλοξενηθούν μορφές ζωής.

Αυτή είναι η κατά το δυνατόν πιο προσιτή γραφική αναπαράσταση του…όχι και τόσο μακρινού ηλιακού συστήματος:

ekso1

Το εργαλείο που βοήθησε περισσότερο τους ερευνητές στην ανακάλυψη αυτή ήταν το τηλεσκόπιο Hubble.

Ένας εκ της ομάδας που έκαναν την ανακάλυψη αυτή περί νερού, ο Vincent Bournier, ο βασικός συντάκτης της σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Γενεύης, εξηγεί:

“Αυτό που βρήκαμε μας λέει ότι πιθανότατα οι τρεις από τους επτά πλανήτες που είναι πιο κοντά στον Trappist-1 δεν είναι πρόσφοροι για να δούμε αν υπάρχει ζωή”.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: