Η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων της Σουηδίας «SJ» ξεκίνησε να δέχεται εισιτήρια «φορτωμένα» σε μικροτσίπ τοποθετημένα κάτω από το δέρμα των επιβατών.
Ηδη 3.000 Σουηδοί που είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό πρόγραμμα «εμπιστοσύνης» έχουν εμφυτεύσει στο χέρι τους μικροτσίπ (τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία NFC Near Field Communication, την ίδια που διαθέτουν οι πιστωτικές κάρτες). Κατά κάποιο τρόπο είναι οι πρώτοι ιδιώτες που πέρασαν στο στάδιο του… cyborg, είναι δηλαδή οργανισμοί που στο σώμα τους ενσωματώνουν ένα ή περισσότερα τεχνητά μέλη.
Θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό από το να έχει κάποιος βηματοδότη, ή ενσωματωμένο απινιδωτή συνδεδεμένο με την καρδιά. Αλλά αυτές είναι τεχνολογίες ακριβές που στόχο έχουν να σώσουν τη ζωή του ασθενούς, ενώ στην περίπτωση της Σουηδίας, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, πρόκειται για μία μικρή συσκευή στο μέγεθος κόκκου ρυζιού, που στοιχίζει περίπου 150 ευρώ και σκοπό έχει να διευκολύνει την καθημερινότητα των χρηστών.
Εδώ και καιρό υπάρχουν έξυπνα διασυνδεδεμένα κινητά που παρακολουθούν τον ύπνο ή καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς, κάνουν αναγνώριση προσώπου διευκολύνοντας τις αγορές ή το check-in σε αεροδρόμια (την τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί για παράδειγμα η Finnair). Τελευταία κατέφθασαν και τα μικροτσίπ που ανοίγουν ή κλείνουν πόρτες χωρίς την ανάγκη πληκτρολόγησης κωδικού, ανάβουν και σβήνουν τα φώτα, πληρώνουν τον καφέ στο αυτόματο μηχάνημα και βεβαίως «δείχνουν» το εισιτήριο στους ελεγκτές των σουηδικών τρένων.
Οι επιβάτες μπορούν να αγοράσουν το ψηφιακό εισιτήριο στο Διαδίκτυο και μόλις συνδεθούν με τον κωδικό τους στο πρόγραμμα, τα στοιχεία του εισιτηρίου μεταφέρονται στο μικροτσίπ. Ο ελεγκτής πλησιάζει το ειδικό μηχάνημα στο χέρι του επιβάτη και σκανάρει τα δεδομένα. «Κάποιοι έχουν θέσει το ζήτημα της ασφάλειας δεδομένων και χρηστών. Είναι θέματα που αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρίας. «Αλλά αν κάποιος ανησυχεί μήπως παρακολουθείται, θα πρέπει να αναλογιστεί ότι η χρήση του κινητού ή της χρεωστικής κάρτας είναι πιο επικίνδυνη» προσέθεσε.
Τα 3.000 μικροτσίπ που ήδη χρησιμοποιούνται στη Σουηδία άρχισαν να τοποθετούνται μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα των επιβατών στις αρχές του 2015 από τη start-up Epicenter, στη Στοκχόλμη. Οι εργαζόμενοι της εταιρίας χρησιμοποιούν ήδη αντίστοιχα μικροτσίπ για να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα γραφεία, να χρησιμοποιούν τους εκτυπωτές ή να αγοράζουν φαγητό και αναψυκτικά από τα αυτόματα μηχανήματα. «Το να εμφυτεύσω μία ηλεκτρονική συσκευή στο σώμα μου ήταν ένα μεγάλο βήμα και για εμένα» – ομολογεί ο επικεφαλής της Epicenter, Πάτρικ Μέστερσον – «αλλά σε λίγο διάστημα γίνεται κάτι το φυσικό και πολύ εξυπηρετικό».