Δεν φαίνεται να σταματάει με τίποτα η πτώση του “μαύρου χρυσού”!

Κοινοποίηση:
sxolio-petrelaio

Ραγδαίες εξελίξεις..

Σε «ελεύθερη πτώση» βρέθηκε κατά την τρέχουσα εβδομάδα το αμερικανικό αργό, καθώς οι απώλειες του έφθασαν στο 10%, με τους αναλυτές να «βλέπουν» ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση το επόμενο διάστημα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας το αμερικανικό πετρέλαιο υποχώρησε σε νέο χαμηλό 12 ετών χάνοντας και το επίπεδο των 33 δολαρίων.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από έντονη μεταβλητότητα, υποχώρησε κατά 0,3% στα 33,16 δολάρια. Σύμφωνα με τη Gemma Godfrey, επικεφαλής και δημιουργό της επενδυτικής εταιρείας Moola, η υποτίμηση του γουάν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το πετρέλαιο, με δεδομένο ότι η Κίνα πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης η απόφαση της Κίνας σχετικά με το γουάν, επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την οικονομία της και ως εκ τούτου και για τη ζήτηση – μεταξύ άλλων – και του πετρελαίου. Το 2015 ήταν μια ακόμη καταστροφική χρονιά για το πετρέλαιο, που έχασε περίπου το 1/3 της αξίας του και το 2016 προμηνύεται εξίσου ζοφερό, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεων αναλυτών και επενδυτών.

Την «κατρακύλα» όμως ίσως αλλάξει η διαμάχη που φαίνεται να έχει αναζωπυρωθεί μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Η επιθετική φρασεολογία και οι διαδηλώσεις από μόνα τους πιθανότατα δεν θα «κινήσουν» τις τιμές του πετρελαίου, όπως αναφέρει το Quartz.com, ωστόσο, αν μετατραπούν σε βίαια επεισόδια, ειδικά στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκονται μερικές από τις πλουσιότερες πετρελαιοπηγές της και οι κοινότητες σιιτών έχουν μεγάλη επιρροή, τότε τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και να δούμε μια αύξηση των τιμών το 2016.
Σημειώνεται ότι η τιμή του Brent έκλεισε το 2015 με ετήσια πτώση 35% στα 37,28 δολάρια και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του θα κινηθεί μεταξύ 20-45 δολαρίων το 2016.

Παράλληλα όμως, υφίσταται και η ιδιαίτερα τεταμένη σχέση μεταξύ Ιράν και Σαουδική Αραβία, δυο εκ των μεγαλυτέρων πετρέλαιο-εξαγωγικών χωρών του κόσμου και μελών του ΟΠΕΚ. Άνθρωποι που γνωρίζουν, επεσήμαναν ότι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των δυο χωρών είναι «η μεγαλύτερη απειλή» για την αγορά πετρελαίου. Το κλίμα έγινε ακόμη πιο «βαρύ» και από την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για επιτυχή δοκιμή της πρώτης βόμβας υδρογόνου της.
 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: