Διαβάστε προσεκτικά
Η εγκύκλιος ενημερώνει ότι:Αρμόδιος για τη διοργάνωση και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας της έδρας κάθε νομού, ενώ αρμόδιος για όλους τους δήμους του νομού Αττικής είναι ο περιφερειάρχης Αττικής
Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07.00 έως 19.00 της Κυριακής 5 Ιουλίου 2015. Δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Η διαδικασία πραγματοποιείται στα ίδια εκλογικά τμήματα, (με εξαίρεση τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών), που διεξήχθησαν και οι εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν κατά το δημοψήφισμα και στους κρατουμένους στα καταστήματα κράτησης, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τις ανωτέρω διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας και του ν. 4023/2011.
Για το σκοπό οργανώνονται εκλογικά τμήματα σε κάθε κατάστημα κράτησης.
Τα ψηφοδέλτια είναι έντυπα, κατασκευάζονται από χαρτί λευκού χρώματος σε σχήμα ορθογώνιο, εκτυπώνονται με φροντίδα και ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και είναι ίδια για όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Επί του εντύπου ψηφοδελτίου αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα που έχουν τεθεί με το προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος και παραπλεύρως οι απαντήσεις που δηλώνουν τη βούληση των εκλογέων, όπως αυτές διατυπώνονται με το εν λόγω προεδρικό διάταγμα. Ο ψηφοφόρος δηλώνει την προτίμησή του σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως της απαντήσεως που προκρίνει. Τα έντυπα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν κανένα σταυρό λογίζονται ως λευκά.
Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β΄ αναθεώρηση έτους 2015 και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 30η Απριλίου 2015.Τέλος, θα χρησιμοποιηθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εκλογείς που είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής σε αυτούς μέχρι 30 Απριλίου 2015
Κάθε «Επιτροπή Υποστήριξης» και κάθε πολιτικό κόμμα, έχουν το δικαίωμα να ορίζουν έναν εκπρόσωπό τους και έναν αναπληρωτή του σε κάθε εκλογικό τμήμα.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.
Παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και στο δημοψήφισμα, σε κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους λοιπούς εκλογείς, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι 30 Απριλίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτού, έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου 2015, να απευθυνθούν στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους σε αυτά, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.
Παράλληλα, σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε και για τους ενστόλους.Ειδικότερα, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ’ αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στο δημοψήφισμα στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Οι στρατιωτικές μονάδες και τα λοιπά σώματα (Λιμενικό, ΕΛ.ΑΣ. κ.λπ.) υποχρεούνται να τηρούν και να ενημερώνουν συνεχώς καταστάσεις των υπηρετούντων σε αυτές. Οι καταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν ως ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, βάσει των οποίων οι εγγεγραμμένοι σε αυτούς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στον τόπο που υπηρετούν. Στις καταστάσεις γράφονται, με μέριμνα και με ευθύνη των διοικητών ή των προϊσταμένων κάθε μονάδας ή υπηρεσίας, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Προϋπόθεση εγγραφής στις καταστάσεις των ανωτέρω εκλογέων είναι η εγγραφή τους σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Συνεπώς, στις καταστάσεις εγγράφονται όσοι από τους ανωτέρω εκλογείς τοποθετούνται με οποιοδήποτε τρόπο για την εκτέλεση υπηρεσίας αορίστου χρονικού διαστήματος ή μεγαλύτερου του μήνα, στη διοικητική περιφέρεια δήμου, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων δεν είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν το δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου η ενημέρωση των καταστάσεων διακόπτεται.