Δημόσιο: Παραπάνω από 3,5 δις ευρώ χάνει από το παρεμπόριο

Κοινοποίηση:
παρεμπόριο

Απώλειες φορολογικών εσόδων πάνω από 3,5 δισ. ευρώ τον χρόνο χάνει το δημόσιο από το παρεμπόριο ενώ η πραγματική οικονομία χάνει πόρους από 17-20 δισ. ευρώ.

Τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι αποκαλυπτικά για τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το παρεμπόριο στην Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη  διακίνηση λαθραίων προϊόντων και συγκεκριμένα καύσιμων, καπνικών και αλκοολούχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το λαθρεμπόριο σε Καύσιμα, Καπνικά και Αλκοολούχα ποτά ξεπερνά το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ποσό το οποίο χάνει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο, με τις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αγοράς, όχι απλώς περιορίζουν τα κέρδη τους, αλλά αρκετές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης.
Στον τομέα των καυσίμων και σε ετήσια βάση το λαθρεμπόριο υπολογίζεται σε 300 – 500 εκ. ευρώ, στα καπνικά προϊόντα ανέρχεται στα 650 – 700 εκ. ευρώ, ενώ στα αλκοολούχα ποτά προσεγγίζει τα 100 εκ. ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ζοφερή άλλωστε η χώρα μας  κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην Ε.Ε. όσον αφορά στις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση παραβατικών δραστηριοτήτων  και , δημιουργεί έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και τις στρεβλώσεις που αυτές προκαλούν στη λειτουργία του εμπορίου.

Με βάση πορισμάτων  έρευνας του ΟΟΣΑ-EUIPO, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται περισσότερο σε υποθέσεις διακίνησης παραποιημένων προϊόντων, με συνέπεια να κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά τον αντίκτυπο που έχει στην οικονομία της η κυκλοφορία προϊόντων – «μαϊμού».

Μαλιστα νέα έκθεση των ΟΟΣΑ και EUIPO δείχνει ότι η Κίνα είναι ο κορυφαίος παραγωγός παραποιημένων προϊόντων σε εννέα από τις δέκα κατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, με τη χώρα μας να αποτελεί την 7η οικονομία, προέλευσης απομιμήσεων, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή σε υποθέσεις πλαστών γυαλιών ηλίου, φωτογραφικού εξοπλισμού και ιατρικών συσκευών.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία καταδεικνύουν το βαθμό του προβλήματος και καθιστούν σαφές πως παρά την κατακόρυφη αύξηση των ελέγχων  ειδικά στη διάρκεια του 2016 από το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 95.305 έναντι 29.242 το 2015 το πρόβλημα παραμένει έντονο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα από την ΕΣΕΕ  από τις κατασχέσεις που πραγματοποίησαν οι Τελωνειακές Αρχές της χώρας, προκύπτει ότι στη διάρκεια του 2016 από τις συνολικές κατασχέσεις των 346.871 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 46,7% (161.894 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 16,4% (56.708 τεμάχια) αφορούσε παιχνίδια-σχολικά είδη.

Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 48,1% των περιπτώσεων.. Το 1ο εξάμηνο του 2017 από τις κατασχέσεις των 948.613 τεμαχίων διαφόρων ειδών το 16,9% (160.006 τεμάχια) αφορούσε αξεσουάρ (συμπεριλαμβάνονται τα γυαλιά ηλίου) και το 37,7% (357.857 τεμάχια) αφορούσε  παιχνίδια-σχολικά είδη. Η Κίνα αποτελούσε την χώρα προέλευσης των κατασχεθέντων στο 99,97% των περιπτώσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: