Μαθήματα για να μην ξεχνάμε και να μαθαίνουμε..
Οι καταστροφές έχουν ένα, από τα πολλά βέβαια, χαρακτηριστικό. «Σπανίως κοιτούν πίσω». Αυτό έλεγε ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του περασμένου αιώνα και αν κοιτάξουμε με προσοχή τα περισσότερα οικονομικά «μπαμ» που έχουν συμβεί στον πλανήτη μας, αυτό θα διαπιστώσουμε! Και σε όλα αυτά φυσικά μπαίνει και η Ελλάδα!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά και της βάσης ιστορικών οικονομικών δεδομένων Maddison Project, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου που έχει υποστεί τα τελευταία σχεδόν 150 χρόνια δύο μεγάλες οικονομικές καταστροφές, εκ των οποίων η μία ενώ βρισκόταν σε ειρήνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία απ’ το 1870 και μετά έχουν καταγραφεί 14 οικονομικές καταστροφές σε “αναπτυγμένες” χώρες, μεγαλύτερες απ’ αυτές που βιώνει σήμερα η χώρα μας έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης. Ωστόσο οι περισσότερες συνδέονται με τους δύο παγκόσμιους πολέμους.
Η μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία του κόσμου καταγράφηκε στην ηττημένη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία τη διετία 1945 – 1946 με κατάρρευση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 66%.
Στη δεύτερη θέση όμως θα βρει κανείς και πάλι τη χώρα μας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το πραγματικό ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 64% την επταετία 1938 – 1945. Ακολουθεί η Αυστρία, η οποία σε ένα χρόνο, το 1945 ως επίσης νικημένη του πολέμου, έχασε το 59% του πραγματικού της ΑΕΠ. Τέταρτη έρχεται η Γαλλία, η οποία την τετραετία της κατοχής, 1940 – 1944, έχασε το 53% του πραγματικού ΑΕΠ της.
Απ’ τη λίστα προκύπτει ότι μόλις σε τρεις χώρες έχει συντελεστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή με απώλεια στο ΑΕΠ άνω του 25% εν καιρώ ειρήνης τα τελευταία σχεδόν 150 χρόνια. Πρώτα απ’ όλα στη χώρα μας, όπου η κρίση συνεχίζεται, και έπειτα στις ΗΠΑ την τριετία 1930 – 1933 μετά το “κραχ”, και στον Καναδά – ως απόνερα της αμερικανικής κρίσης – μεταξύ 1929 και 1933.