Το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο…
Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά αλλά από την άλλη δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και τα «ζόρια» που τραβούν μερικοί!
Ένας στους πέντε, λένε τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών φοροδιαφεύγει και η κατάσταση κρίνεται δύσκολη για τα έσοδα του κράτους.
Σε 1.552 ελέγχους που διενήργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΔΟΥ, Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων και ΣΔΟΕ) σε 1.549 επιχειρήσεις, στις 247 από αυτές διαπιστώθηκαν παραβάσεις.
Ειδικότερα κατά την προηγούμενη εβδομάδα:
Από τις Δ.Ο.Υ της χώρας πραγματοποιήθηκαν 1.042 επιτόπιοι έλεγχοι σε 1.039 επιχειρήσεις. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις στις 130 επιχειρήσεις.
Από τους 1.042 έλεγχους, το 45% πραγματοποιήθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις (468 έλεγχοι) και το 41% σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης (432 έλεγχοι).
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν σε ποσοστό 95% (124 παραβάσεις), την μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων ενώ κατά τους ελέγχους κατασχέθηκαν δύο Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές από ισάριθμες επιχειρήσεις.
Από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε). πραγματοποιήθηκαν 188 επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 53 επιχειρήσεις 175 συνολικά παραβάσεις. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν κυρίως τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Αρκαδίας και Αργολίδας.
Ο μεγαλύτερος όγκος των διαπιστωμένων παραβάσεων αφορά τη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων. Σε οκτώ περιπτώσεις κατασχέθηκαν ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία, δύο εκ των οποίων αφορούσαν ιατρούς.
Από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν , περίπου το 45% δραστηριοποιούνται στην εστίαση και περίπου το 43% στο εμπόριο.
Από το Σ.Δ.Ο.Ε., την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 322 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε ισάριθμες επιχειρήσεις και συμμετείχαν 122 υπάλληλοι του Σώματος. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν σε 91 επιχειρήσεις 176 συνολικά παραβάσεις.
Το μεγάλο ψέμα! Χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί ή φύγει όλες οι επιχειρήσεις.
Ο φορολογικός νόμος στηνΕλλάδα είναι κάτι χιλιάδες σελίδες με διατάξεις που πρέπει να ακολουθείς σε άλλες χώρες 20 , με 30 σελίδες . Γιατί αυτό; Μα για να μπορούν να σε πιάσουν σαν παραβάτη ακόμη και αν δεν κλέβεις αρκεί να μην συμπλήρωσες κάποιο άχρηστο βιβλίο.
Οι έλεγχοι γίνονται πάντα με ένα σκοπό. Τα πρόστιμα ανάλογα με το πόσα υπολογίζουν ότι βγάζει η επιχείρηση.
Και βέβαια βέβαια η δήθεν φοροδιαφυγή είναι η δικαιολογία για τους νόμους που απαιτούν οι νεοταξίτες ,του να ελέγχουν τα πάντα.
Εγώ πάντως το πρωί πήγα στη Λαική αγορά και μου έκανε εντύπωση σ’ οποιουσ πάγκους ψώνισα μου έκοψαν απόδειξη. Αυτοί που δεν κόβουν είναι κάτι γιατροί, τεχνικοί και καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα και εισπράτουν χοντρά λεφτά και ταυτόχρονα δουλεύουν το πρωί κ στο δημόσιο σχολείο….. αυτούς όμως δεν τους ελέγχει ποτέ κανείς…