Σκίζουμε και εκεί…
Αν έχουμε κάτι να υπερηφανευόμαστε είναι ότι τα ρεκόρ τα έχουμε στο «τσεπάκι» μας! Είτε πρόκειται για κάποιο αθλητικό γεγονός, είτε για την… φοροδιαφυγή, η χώρας μας σκαρφαλώνει άνετα στις πρώτες θέσεις.
Και αυτό δεν το λέμε εμείς, πως θα μπορούσαμε άλλωστε, αλλά οι Financial Times σε αφιέρωμα που έκαναν αναφορικά με το τεράστιο θέμα της ευρωπαικής φοροδιαφυγής, παρουσιάζοντας μάλιστα και το ποσό των 454 δισ. ευρώ που συνολικά χάνουν τα δημόσια ταμεία των κρατών από τη μη πάταξη της!!!
Ας πάμε όμως στην χώρα μας, η οποία βρίσκεται πολύ ψηλά στην συγκεκριμένη λίστα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα έχει μία από τις μεγαλύτερες παραοικονομίες στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσπάθειά της να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή.
Η ίδια η Ευρωπαϊκή ένωση ανακοίνωσε ότι οι χώρες είχαν απώλειες 168 δισ. ευρώ από τα έσοδα ΦΠΑ, καθώς δεν βελτίωσαν την είσπραξη του φόρου το 2013. «Αυτό παραμένει ένα καυτό θέμα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Και εδώ παρουσιάζεται το παράδοξο! Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παραοικονομία βοηθάει την οικονομία, καθώς δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας!!! Παράλογο;; Ναι σίγουρα, αλλά το ΔΝΤ, υποστηρίζει πως βάση της λογικής αυτής, η παραοικονομία είναι το «το φυτώριο της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης».
Τι γίνεται όμως με τους τρόπους που χρησιμοποιούν τα κράτη για να χτυπήσουν την παραοικονομία; Οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει πάνω από 100 δραστικά μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία των μέτρων, όμως, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή τους.
Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές αποδείχθηκαν χρήσιμα μέσα, ως κίνητρα για τη μετακίνηση από την ανεπίσημη απασχόληση. Το βελγικό σύστημα «των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών», που επιδοτεί την απασχόληση όσων κάνουν οικιακές εργασίες, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο για τη μείωση της σκιώδους οικονομίας.
Ένα άλλο δημοφιλές μέτρο είναι η προσφορά βραβείων με κλήρωση φορολογικών αποδείξεων – μία ιδέα που υιοθετήθηκε στην Πορτογαλία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Κολομβία, το Πόρτο Ρίκο, την Ταιβάν και τη Σλοβακία.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να ωθήσουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους εκτός της παραοικονομίας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν εντελώς τη φοροδιαφυγή. «Μπορεί να αντιμετωπισθεί το 20 έως 30% της παραοικονομίας με έξυπνες πολιτικές, αλλά όχι περισσότερο», δήλωσε ο γνωστός καθηγητής Σνάιντερ.