Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό…
Όσο πλησιάζει η ώρα της ανακεφαλαίωσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών και όσο τα οικονομικά δεδομένα που επέφερε το τρίτο μνημόνιο δυσχεράνουν την καθημερινότητα μας, τόσο έρχονται ειδήσεις και πληροφορίες από τα διεθνή οικονομικά κέντρα
Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δήλωσε πως ο παγκόσμιος οργανισμός δεν έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ επανέλαβε στο θέμα του χρέους ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και επαρκή χρηματοδότηση του προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.
Και αν αυτή είναι η άποψη του ΔΝΤ, τι γίνεται με τους Ευρωπαίους εταίρους μας; Τα «μεγάλα μυαλά» των Βρυξελλών σκέφτονται την επιβολή ενός πλαφόν στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να θέσουν ως ανώτατο όριο εξυπηρέτησης του χρέους το 15% του ελληνικού ΑΕΠ, παίρνοντας παράλληλα μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα χρειαστεί να υπερβεί αυτό το ποσοστό για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το κόστος εξυπηρέτησης θα συνδέεται με το ΑΕΠ, η ονομαστική αξία των ετήσιων πληρωμών που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα θα είναι μικρότερη αν η ελληνική οικονομία έχει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μεγαλώνει όταν η χώρα μας καταγράφει ισχυρή οικονομική δραστηριότητα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου, η εν λόγω λύση έχει ήδη πάρει το πράσινο φως από τους περισσότερους, αν όχι όλους τους εταίρους.
Το εν λόγω σχέδιο πάντως δεν έρχεται ακριβώς ως έκπληξη, με δεδομένο ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων – όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ – έχουν επισημάνει ότι το σημαντικότερο ζήτημα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του, κι όχι ο συνολικός λόγος του προς το ΑΕΠ.
Απουσιάζει ο Σημίτης.