12 σοκαριστικά στοιχεία για το γάλα
Σε μελέτες παρατήρησης τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός των πληθυσμών, η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
Μελέτης παρατήρησης κοορτής έχουν αποδείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών αυξάνεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών.
Η πρωτεϊνη του γάλακτος της αγελάδας μπορεί να επιτελεί ρόλο στην πρόκληση διαβήτη τύπου 1 μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται μοριακός μιμητισμός (σ.σ. pentapostagma.gr – molecular mimicry).
Σε επίπεδο χωρών, οι πληθυσμοί που καταναλώνουν περισσότερα γαλακτοκομικά εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες πολλαπλής σκλήρυνσης.
Σε παρεμβατικά πειράματα σε ζώα και μελέτες σε ανθρώπους, η πρωτεϊνη των γαλακτοκομικών έχει δειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα του IGF-1 (Αυξητικός Παράγοντας 1 που Προσομοιάζει στην Ινσουλίνη). Τα αυξημένα επίπεδα του IGF-1 σχετίζονται με την ανάπτυξη αρκετών τύπων καρκίνου.
Σε παρεμβατικά πειράματα σε ζώα και σε ανθρώπινα πειράματα, η πρωτεϊνη των γαλακτοκομικών έχει δειχθεί ότι προκαλεί αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (στις μελέτες σε ανθρώπους και στις μελέτες σε ζώα) και αθηροσκλήρωση (στις μελέτες σε ζώα).
Η πρωταρχική πρωτεϊνη του γάλακτος (καζεϊνη) αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου έπειτα από την εναρκτήρια επίδραση καρκινογόνου στοιχείου σε πειραματικές μελέτες σε ζώα.
Η D-γαλακτόζη έχει δειχθεί ότι προκαλεί φλεγμονές και στην πραγματικότητα δίδεται ώστε να δημιουργεί ζωικά μοντέλα γήρανσης.
Η υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος συνδέεται με την ανάπτυξη ακμής.
Η πρόσληψη γάλακτος έχει σχετισθεί με τη δυσκοιλιότητα και τις φλεγμονές στα αυτιά.
Το γάλα αποτελεί, πολύ πιθανώς, το πιο συχνό τροφικό αλλεργιογόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του κόσμου δεν μπορεί να χωνέψει το γάλα με τον σωστό τρόπο εξαιτίας της δυσανεξίας στη λακτόζη.
pentapostagma.gr
Τι μα..ίες κάθεστε και διαβάζετε και ποστάρετε?