Ικανοποίηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε με γραπτή του δήλωση στα κατεχόμενα ο «πρωθυπουργός», Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, όπως και το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, ενώ η νεολαία του ΡΤΚ πραγματοποίησε σήμερα συμβολική εκδήλωση με σύνθημα «Λύση τώρα». Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανέναρξη των συνομιλιών.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Γιοργκαντζίογλου είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι μια σημαντική βάση για το σχεδιασμό της διαδικασίας και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν από τους ηγέτες στις διαπραγματεύσεις και τελικά είναι ένα έγγραφο, πολύ πολύτιμος οδηγός, που θα συμβάλει στην πρόοδο των συνομιλιών. Θα στηρίξουν, ανέφερε, ενεργά τη διαδικασία αλλά και όλες τις θετικές προσπάθειες που θα κάνει ο Τ/κ ηγέτης για να επιτευχθεί πρόοδος. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη στήριξη της Τουρκίας και βρήκε θετική τη συμβολή των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ανακοίνωσή του το ΡΤΚ χαιρετίζει το κοινό ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και δηλώνει ότι θα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τη διαδικασία. Προσδοκία του κόμματος, αναφέρει η ανακοίνωση, οι ηγέτες να καθίσουν στο τραπέζι με τη βούληση για λύση και να εργαστούν από κοινού για να βρεθεί μια λύση. «Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο και περιμένουμε από τους ηγέτες των Τ/κ και των Ε/κ να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να φέρουν την ειρήνη».
Το ΡΤΚ δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία μαζί με την «κυβέρνηση» και ζητεί όπως δεσπόζουσα θέση έχει και το «υπουργείο» εξωτερικών του οποίου ηγείται ο Οζντίλ Ναμί.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη των συνομιλιών μετά από δύο χρόνια, λέγοντας ότι προσδοκία του είναι όπως στη βάση των συμφερόντων των δύο «λαών», σε σύντομο χρονικό διάστημα, η διαδικασία ολοκληρωθεί και καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα.
Το ΚΕΕ, είπε, έχει εκφράσει σε όλους την ευαισθησία του στο θέμα της κυριαρχίας του «τ/κ λαού» και των εγγυήσεων της Τουρκίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δεν θα δώσει την έγκρισή του σε μια συμφωνία που δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Τ/κ.
Ο κ. Οζγκιουργκιούν είχε σήμερα το πρωί ωριαία συνάντηση με τον Ιταλό Πρέσβη στην Κύπρο, Guido Cerbani χωρίς να γίνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά.
Εξάλλου, το πρωί, η νεολαία του ΡΤΚ πραγματοποίησε συμβολική εκδήλωση στο τ/κ οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου απ’ όπου θα περνούσε το όχημα του Ντερβίς Έρογλου για το χώρο της συνάντησης και κρατούσαν πανό με σύνθημα «Λύση άμεσα».
Ο ΓΓ της νεολαίας, Σεμίχ Κολοζαλί, δήλωσε πως η οργάνωση δεν θα παρακολουθεί παθητικά τη διαδικασία αλλά θα έχει ενεργές παρεμβάσεις. Περιμένουν, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά να είναι ενεργή και εποικοδομητική για τη λύση και οι νέοι Κύπριοι, συνέχισε, ζητούν από τον Έρογλου «Λύση τώρα».
Σύμφωνα με το politis-news.com σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Τζτζιάν ανέφερε ότι ζητούν όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί με μια συνολική λύση το συντομότερο, δίδοντας έμφαση στη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σε μια ομοσπονδία διζωνική, δικοινοτική βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Κάλεσε δε τους δύο ηγέτες να προχωρήσουν σε μια αποφασιστική και φιλική διαδικασία προς κοινό όφελος, πάνω από όλα, των Κυπρίων.
Όταν ήταν έτοιμη να μπει η Κύπρος στην ΕΕ πάλι δήθεν ξεσηκώθηκαν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα και θέλανε δήθεν ένωση. Μυρίστηκαν κονδύλια και ευρωπαϊκά διαβατήρια και διαδήλωναν εναντίον της μαμάς Τουρκίας. Μια και τους είχε στο περιθώριο με αποτέλεσμα να πεινάνε. Να επισημάνω ότι αρκετοί τουρκοκύπριοι φεύγανε για Αγγλία μετά την εισβολή. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι φερτοί από την Τουρκία.
Τότε τους δώσανε κονδύλια,(ΕΕ), τους τάιζαν οι κοινωνικές ασφαλίσεις μέσο των ελληνοκύπριων θυμάτων, πήραν τα διαβατήρια τους …όλα τζάμπα χωρίς να συνεισφέρουν κάτι ουσιαστικό. Για να καταλάβετε κατεβαίνουν από τα κατεχόμενα εισπράττουν χρησιμοποιούν υπηρεσίες τσάμπα και φεύγουν πάλι πίσω.
Τώρα μυριστήκανε πάλι λεφτά και θέλουνε δήθεν λύση και δυστυχώς άλλοι πληρώνουν και θα πληρώσουνε τη κρίση…