Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου: “Αναγκαίο το κούρεμα του ελληνικού χρέους”

Κοινοποίηση:
w29-1343538986

«Είναι σαφές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται “κούρεμα” -το χρέος είναι πολύ υψηλό και δεν είναι βιώσιμο», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, Μάρτσελ Φράτσερ, διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομική Ερευνα σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Δεν μπορεί να έχει τέτοιο ύψος χρέους, πρέπει να ελαφρύνει το φορτίο για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει -αφού βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τώρα, τον Αύγουστο- να συνεχίσει και να προσελκύσει επενδύσεις», προσθέτει ο Γερμανός οικονομολόγος.

Ο Μ. Φράτσερ αναφέρεται εκτενώς στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της γερμανικής οικονομίας αλλά και στους «μύθους» που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, όπως ότι η χώρα αποτελεί τον superstar της Ευρώπης σε οικονομικά ζητήματα. Σημειώνει μάλιστα ότι θα έπρεπε να γίνει κούρεμα χρεών και για τους γερμανικούς Δήμους. «Επειδή είναι το ίδιο πρόβλημα», τονίζει ο Φράτσερ. «Είναι υπερχρεωμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν την αυτονομία ή την ικανότητα να ξοδεύουν με σύνεση, να επενδύουν στην υποδομή, να επενδύουν σε σχολεία και να κάνουν άλλα πράγματα για να βελτιώσουν την οικονομική τους βαρύτητα. Και θεωρώ ενδιαφέρον ότι μιλάμε για την Ελλάδα και για ένα κούρεμα για την Ελλάδα αλλά όχι για περικοπές εντός της Γερμανίας».

The Times: Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σημειώσει προόδους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

«Η Ελλάδα παίρνει τη δόση των 5,7 δις από τον ΕSM ?που θα τη βοηθήσει να βάλει τέρμα σε σχεδόν μια δεκαετία δρακόντειας λιτότητας», γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Η καταβολή της δόσης είναι η πλέον πρόσφατη ένδειξη εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σημειώσει προόδους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούσαν οι δανειστές. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του προγράμματος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι έχει φτάσει σε σημείο απ? όπου δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόσβκις. Οι ελληνικές αρχές θεωρούν ότι η καταβολή της δόσης θα είναι αποφασιστικής συμμαχίας για την κινητοποίηση της εμπιστοσύνης των αγορών ?τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει πλήρη επιστροφή σε αυτές μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: