Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κουβέιτ και Ιράν: Απέλασαν τον Ιρανό πρέσβη και άλλους 14 διπλωμάτες

Κοινοποίηση:
Κουβέιτ-Ιράν

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ διέταξε να απελαθούν ο πρεσβευτής του Ιράν και άλλοι 14 ιρανοί διπλωμάτες διότι τους προσάπτει ότι είχαν δεσμούς με έναν πυρήνα «κατασκόπων και τρομοκρατών» στο εμιράτο, μετέδωσαν σήμερα ΜΜΕ στις δύο χώρες.

Το Κουβέιτ έδωσε επίσης εντολή να κλείσουν πολιτιστικές, στρατιωτικές και εμπορικές αποστολές του Ιράν, έπειτα από μια δικαστική υπόθεση που επέτεινε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, διότι το Κουβέιτ συνηθίζει να αποφεύγει τις ανοικτές συγκρούσεις. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι οι αρχές του Κουβέιτ θα επιτρέψουν σε μόλις 19 πρόσωπα από το σύνολο του προσωπικού της πρεσβείας του Ιράν να παραμείνουν στη χώρα.

Υποκύπτοντας «στην πίεση των σαουδαραβικών παρεμβατικών πολιτικών» και επικαλούμενο «τις ανυπόστατες κατηγορίες περί επέμβασης στα εσωτερικά του», το Κουβέιτ ανακοίνωσε ότι «ο Αλιρεζά Εναγιατί, ο ιρανός πρεσβευτής, οφείλει να εγκαταλείψει» την επικράτειά του, διευκρίνισε το ISNA.

Επικράτησε σύγχυση για την προθεσμία που δόθηκε από τις αρχές του Κουβέιτ στους ιρανούς διπλωμάτες για να εγκαταλείψουν τη χώρα: ορισμένες πηγές έκαναν λόγο για 45 ημέρες, άλλες αναφέρθηκαν σε 48 ημέρες.

Ο ασκών χρέη υπουργού Πληροφοριών του Κουβέιτ, ο Σέιχ Μοχάμαντ αλ Μουμπάρακ αλ Σαμπάχ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας «αποφάσισε να αναλάβει δράση βάσει των διπλωματικών κανόνων και συμμορφούμενη προς τις συμβάσεις της Βιέννης όσον αφορά τη σχέση του με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Πέρυσι οι αρχές στο Κουβέιτ καταδίκασαν 23 από τους συνολικά 26 κατηγορούμενους, όλους υπηκόους του εμιράτου πλην ενός Ιρανού — ο οποίος φυγοδικεί — κρίνοντας τους ενόχους για κατασκοπεία για λογαριασμό της Τεχεράνης και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ είχαν ανακαλύψει και κατασχέσει όπλα και εκρηκτικά σε μια έφοδο σε κρησφύγετο του πυρήνα το 2015. Ένας από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκε σε θάνατο και οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές κάθειρξης. Τον περασμένο μήνα το ανώτατο δικαστήριο του Κουβέιτ μετέτρεψε την καταδίκη σε θάνατο και μείωσε ορισμένες ποινές, ενώ επέβαλε αυστηρότερες σε κάποιες περιπτώσεις.

Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Το Ιράν αντέδρασε μέχρι στιγμής περιοριζόμενο να επιδώσει διαμαρτυρία στον επιτετραμμένο του Κουβέιτ, σύμφωνα με το ISNA.

Ωστόσο ο Μπαχράμ Γασεμί, ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη «επιφυλάσσεται του δικαιώματος» να λάβει «παρόμοια μέτρα» με αυτά της κυβέρνησης Κουβέιτ.

Το Κουβέιτ, μια χώρα με μεγάλη σιιτική μειονότητα, βρίσκεται από γεωπολιτική άποψη σε λεπτή θέση, κοντά και στις δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής που αναμετρώνται για την κυριαρχία σε αυτή: το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και το κατά πλειονότητα σιιτικό Ιράν.

Η διπλωματική διένεξη ανάμεσα στο Κουβέιτ και το Ιράν ξεσπά εν μέσω της κρίσης στον Κόλπο ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της από τη μια και το Κατάρ από την άλλη — το Ριάντ κατηγορεί μεταξύ άλλων τη Ντόχα ότι διατηρεί στενή σχέση με την Τεχεράνη και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, κάτι που η κυβέρνηση του Κατάρ αρνείται. Το Κουβέιτ διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση αυτή.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν εδώ και έναν χρόνο, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή της «σε όλα τα μέτρα που έλαβε» το Κουβέιτ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του σαουδαραβικού ΥΠΕΞ, τον οποίο επικαλέστηκε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: