Στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μεσοπρόθεσμα ζήτησε από την Ελλάδα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λίγες ώρες αφότου ο οργανισμός φάνηκε να υποχωρεί από το αίτημά του για πλήρη επανέλεγχο του ενεργητικού των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
«Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο Γουίλιαμ Μάρεϊ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Αντί για πλήρη έλεγχο ενεργητικού – σενάριο που είχε ενοχλήσει έντονα την Αθήνα – το Ταμείο διαμήνυσε νωρίτερα ότι βλέπει θετικά την αντιπρόταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιτάχυνση των προγραμματισμένων τεστ αντοχής και στοχευμένες επιθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη θέσει ως στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2019. Το πρόγραμμα είναι οπισθοβαρές, καθώς το σημαντικότερο μέρος της μείωσης θα λάβει χώρα την επόμενη διετία.
Ο κ. Μάρεϊ προσέθεσε ότι η κ. Λαγκάρντ έχει προγραμματισμένη συνάντηση σήμερα με υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζης.
Ο κ. Μάρεϊ φάνηκε να ξαφνιάζεται όταν ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων εάν η στάση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών μαρτυρά πρόθεση απεμπλοκής του από την Ελλάδα.
Τόνισε ότι το Ταμείο συνεργάζεται πλήρως με τις ελληνικές Αρχές και ο στόχος παραμένει η επιστροφή της χώρας μας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.
Επαναβεβαίωσε μάλιστα την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας χρειάζεται να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.