Δοτό Υπουργό Οικονομικών θέλουν οι ξένοι!

Κοινοποίηση:
10e1c3826c40b2b4afcb95906b15916d_XL

Είναι στα καλά τους;;;

Αυτή και αν είναι είδηση για Όσκαρ!!! Λέτε να γίνει πραγματικότητα κα9ι να είμαστε οι πρώτοι παγκοσμίως που θα έχουμε δοτό ΥΠΟΙΚ;;

Προ ολίγων ημερών έχει γνωστό ότι η Japonica Partners, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους ξεκινά επίσημα καμπάνια προκειμένου να βρεθεί ένας υπουργός οικονομικών με υψηλή εξειδίκευση για την Ελλάδα. Ποιος όμως κρύβεται πίσω από το σενάριο αυτό;;;

Ο Paul Kazarian, ο ισχυρός άνδρας της Japonica Partners, που κυκλοφορεί πάντα με τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά όρασης με τον χονδρό σκελετό, είναι αρμενικής καταγωγής χρηματιστής και φέρεται να έχει διασυνδέσεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την «εισβολή» του στην ελληνική αγορά ομολόγων προκάλεσε ποικίλα σχόλια στον διεθνή Τύπο αλλά και στον κύκλο των αναλυτών που προσπαθούν να καταλάβουν τις κινήσεις του.

Δεν είναι λοιπόν ίσως και τόσο περίεργο που ο συγκεκριμένος επενδυτής επανέρχεται τώρα δυναμικά με καμπάνια σε διεθνή και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, προωθώντας την αναγκαιότητα τοποθέτησης, στην όποια νέα κυβέρνηση, υπουργού Οικονομικών «5 αστέρων».

Γιατί όλως ο Kazarian κόπτεται τόσο πολύ για το ποιος θα είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, αφού καλά καλά κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση;

Ο Kazarian έχει ξοδέψει πολύ χρήμα και χρόνο τα τελευταία δυόμισι χρόνια προωθώντας διεθνώς την υιοθέτηση από την Ελλάδα των διεθνών λογιστικών προτύπων για το Δημόσιο, των IPSAS (International Public Sector Accounting Standards), με βάση τα οποία και επικαλούμενος λογιστικές απεικονίσεις από μεγάλο ανεξάρτητο οίκο, ισχυρίζεται πως ο λόγος του καθαρού δημοσίου ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ βρίσκεται μόλις στο 18%. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα σημειώσει πως η μέθοδος βάσει της οποίας υπολογίζεται το ελληνικό χρέος στην Ευρωζώνη είναι καθορισμένη με ευρωπαϊκή συνθήκη (Μάαστριχτ) και μπορεί να αλλάξει μόνο με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως δηλώνει, είναι πως η απεικόνιση του χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και σε άλλες διεθνείς οικονομίες, δεν ακολουθεί τα λογιστικά πρότυπα των επιχειρήσεων, αλλά άλλους, συχνά αντικρουόμενους, νομικούς κυρίως κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, που αποκρύπτουν την πραγματική καθαρή θέση της κάθε χώρας. Και αυτό το κρυμμένο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, του χαμηλού καθαρού χρέους, που προφανώς προκύπτει από τα περιουσιακά της στοιχεία, θέλει να προβάλει.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Όταν θα έρθει Ελληνική Κυβέρνηση στην εξουσία κάτι τέτοια εξαμβλώματα θα πάρουν τον… Πουλόπουλο από την χώρα. Χρέος αγοράζεις λαμόγιο; Ετοιμάσουν να το βάλεις βαθιά στον…

Comments are closed.