Δριμύτατο κατηγορώ της Ε.Ε. προς Τουρκία για την αστυνομική βία της κυβέρνησης Erdogan

Κοινοποίηση:
erntogan

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαπέλυσε την Τετάρτη δριμύτατο κατηγορώ κατά της Τουρκίας για την χρήση υπερβολικής βίας από την πλευρά της αστυνομίας στην προσπάθεια καταστολής των πολυάριθμων διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης Erdogan.

Επιπρόσθετα, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να ενδυναμώσει τις διαδικασίες εποπτείας των δράσεων της αστυνομίας και να προβεί άμεσα σε διερεύνηση για τις πράξεις της κατά την περίοδο των διαδηλώσεων.

Η έντονη κριτική της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Ε. που είναι αρμόδια για την πρόοδο της Τουρκίας αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης στην ομάδα των 28 χωρών της Ένωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, 18 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική της αίτηση.

Ουσιαστικά πολιτικά εμπόδια, με κυριότερο το Κυπριακό και την άκαμπτη τουρκική στάση, καθώς και η ισχυρή αντίσταση στην ένταξη της Τουρκίας από χώρες-«κλειδιά» όπως η Γερμανία και η Γαλλία, έχουν επιβραδύνει πάρα πολύ την συνολική διαδικασία.

 

Παρ’όλες τις έντονες κριτικές κατά των μέσων αντιμετώπισης των διαδηλώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στήριξε νέα σχέδια για την επαναδιαπραγμάτευση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., με νέο πολιτικό άξονα συζήτησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις (η έναρξη των νέων διαπραγματεύσεων αναμένεται σε περίπου τρία χρόνια).

 

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ηγέτιδα την γερμανική, ανέβαλαν τον Ιούνιο την εκκίνηση των συνομιλιών για την περιφερειακή πολιτική ως μέσο αντίδρασης κατά της ακραίας καταστολής των διαδηλωτών στην Τουρκία.

 

Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων συνεχών διαδηλώσεων, οι συγκρούσεις των πολιτών με την αστυνομία οδήγησαν στο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και στον τραυματισμό 7.500 ακόμη.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Η υπέρμετρη χρήση βίας από την αστυνομία και η παντελής απουσία διαλόγου και διαλλακτικότητας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του Μαίου/Ιουνίου εγείρουν σοβαρότατες ανησυχίες».

 

Η Κομισιόν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «(Αυτές οι ενέργειες) υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη για επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις και για την προώθηση ενός εκτεταμένου πλαισίου διαλόγου καθ΄όλο το πολιτικό φάσμα αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, καθώς και για τον ουσιαστικό σεβασμό των θεμελιωδών (ανθρωπίνων) δικαιωμάτων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.