«Σε δημοψήφισμα για την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μετατραπούν οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει σήμερα η Ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας η Βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα επιστρέψει στις κάλπες μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν ζητά πλέον την έξοδο από το ευρώ, αλλά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις βοήθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα», προσθέτει η εφημερίδα.
Ο δε αρθρογράφος της εφημερίδας Μικέλε Σέρρα αναφέρει σε σχόλιό του αφιερωμένο στην χώρα μας, ότι «αν ήμουν Έλληνας, η ιδέα ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν με τρόμο την ενδεχόμενη νίκη του Αλέξη Τσίπρα, θα με ωθούσε να τον ψηφίσω. Έτσι, τουλάχιστον για να δοκιμάσω. ‘Η αν προτιμάτε, για να το διακινδυνεύσω». Προσθέτει δε, ότι «ο κεκαλυμμένος εκβιασμός που η χρηματιστική οικονομία ασκεί επί της πολιτικής, είναι ήδη πολύ συζητήσιμος σε περιόδους ευημερίας. Αλλά σε περιόδους ισχνών αγελάδων, εκτός από αμφισβητήσιμος, γίνεται και εύθραυστος, διότι όταν κανείς δεν έχει τίποτα να χάσει, η ανατροπή των όποιων κανόνων και δεδομένων προκαλεί λιγότερο φόβο».
Ο απεσταλμένος και αναλυτής της εφημερίδας Corriere della Sera στην Ελλάδα και την Μέση Ανατολή Αντόνιο Φερράρι, κατά την συμμετοχή του σε δημοσιογραφική εκπομπή εμβάθυνσης του ιδιωτικού καναλιού La 7 αφιερωμένη στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων τόνισε, ότι «ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την ελπίδα ότι ο κόσμος έχοντας λίγο περισσότερο χρόνο στην διάθεσή του, μπορεί να καταλάβει, ότι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν νίκη της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα και το οποίο ζητά την περικοπή του 70% του δημόσιου χρέους της χώρας».
Σύμφωνα με τον Φερράρι «κάποιοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την ολική διαγραφή του χρέους, ενώ κάποιοι άλλοι δεν συμφωνούν. Θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να προκύψει μια νέα αστάθεια, με πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».