Δύσκολες διαπραγματεύσεις προβλέπει το ΔΝΤ

Κοινοποίηση:
εε δντ ελλαδα

Πριν ξεκινήσει η «κάθοδος» των Επικεφαλής των Θεσμών την Αθήνα σε 12 ημέρες, το ΔΝΤ έδειξε τις προθέσεις του, μέσω της έκθεσης για την παγκόσμια οικονομία, αφού βλέπει «κενό» για το 2018, πάνω από 2 δις ευρώ.

Στην έκθεσή World Economic Outlook, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «βλέπει» πρωτογενές πλεόνασμα για του χρόνου, 2,221% του ΑΕΠ, από 3,5% που είναι ο στόχος.

Από την άλλη, το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κοντά στο 3,5% τόσο το 2019 όσο και την περίοδο ως το 2022.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στα 326,38 δις και το 2018 θα διαμορφωθεί στα 346,11 δις ευρώ, για να παραμείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα ως το 2022.

Αύξηση των επενδύσεων
Στο μέτωπο των συνολικών επενδύσεων, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, το Ταμείο βλέπει μικρή αύξηση φέτος στο 10,84% και περαιτέρω άνοδο στο 11,84% του ΑΕΠ το 2018.

Εμποσθοβαρώς τα νέα μέτρα που έχουν ψηφιστεί
Η τελευταία επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων έχει γίνει τον περασμένο Ιούλιο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όπου το ΔΝΤ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν νωρίτερα, αν κριθεί απαραίτητο, οι ψηφισμένες ήδη για το 2019 και το 2020 περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα η έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προβλέψεις με τις οποίες αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η Ντέλια Βελκουλέσκου για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης.

Εντός στόχων η Ανάπτυξη
Χθες το ΔΝΤ έθεσε τον πήχη της ανάπτυξης:

–         για το 2018 στο 2,6% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το 2,4% που προβλέπει ο προϋπολογισμός

–         ευθυγραμμίστηκε με την κυβερνητική πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος

–         διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του ότι το 2022 η ελληνική οικονομία θα πετύχει ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1% (βλέπει ανάπτυξη 1,89% το 2019, 1,94% το 2020, 1,78% το 2021 και 1,03% το 2022), δείχνοντας έτσι ότι θα επιμείνει στη γνωστή του θέση για κινήσεις σε δύο μέτωπα: υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τη μία πλευρά και μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, από την άλλη.

Ουσιαστική και όχι εθιμοτυπική η συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ
Δείγμα προθέσεων για τη στάση του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση αναμένεται να αλιεύσουν το Σάββατο σε συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλλον κάτι ήξερε όταν αφιέρωνε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο», αφού ένα 24ωρο αργότερα, το ΔΝΤ έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι δεν κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τις προβλέψεις του για την Ελλάδα και άναψε «φωτιές» πριν καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Οι τράπεζες «λαγός» της διαπραγμάτευσης
Η επιμονή του Ταμείου στους υπολογισμούς του επιβεβαιώνει τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις από ευρωπαϊκές πηγές, ότι η υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας διαπραγματευτικός ελιγμός απέναντι στους Ευρωπαίους.

Ποιο είναι το πρόβλημα που δημιουργούν ή μάλλον ανατροφοδοτούν οι συντηρητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό ΑΕΠ; Ότι με αυτόν τον τρόπο διογκώνονται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα οι δανειακές ανάγκες της χώρας κι έτσι τίθενται επί τάπητος μέτρα για το ελληνικό Χρέος, τα οποία οι Ευρωπαίοι ούτε καν σκέφτονται, όπως οι περίοδοι χάριτος 70 ετών ή το πάγωμα των επιτοκίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: