Δύσκολες στιγμές για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το Facebook

Κοινοποίηση:
zuckerberg_main01

Ίσως είναι οι πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα του. Με απολογητικό ύφος, ο 33χρονος ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook,Μαρκ Ζούκερμπεργκ,θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με επιτροπές της αμερικανικής Γερουσίας και αύριο με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για το μέγα σκάνδαλο της «Cambridge Analytica».

Ο CEO του τεχνολογικού κολοσσού θα αναλάβει την ευθύνη για την χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του από την βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» παραθέτοντας βήματα προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά.

Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές θα τον ρωτήσουν κυρίως πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατέληξαν στη βρετανική εταιρεία,τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν.

«Δεν είχαμε εικόνα της ευθύνης μας κι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος.Ήταν δικό μου λάθος, συγνώμη. Ίδρυσα το Facebook, το λειτουργώ και είμαι υπεύθυνος για ότι συμβαίνει εκεί»,αναμένεται να δηλώσει σύμφωνα με το προσχέδιο της κατάθεσή του.

Οι καταθέσεις του Ζούκερμπεργκ έρχονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι η βρετανική εταιρεία «Cambridge Analytica» χρησιμοποίησε τις πληροφορίες περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους.Έκτοτε αποκαλύφθηκε από το ίδιο το Facebook πως, τα στοιχεία περισσότερων 87 εκατομμυρίων χρηστών του,έχουν «επηρεαστεί».

Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων του νεαρού δισεκατομμυριούχου θα γίνει και μία αναλυτική αναφορά από πλευράς του Κογκρέσου σε όλα τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία σχετικά με την εταιρία και τον ρόλο που παίζει στη διασπορά των λεγόμενων «fake news»-ψευδών ειδήσεων.

Ο Ζούκερμπεργκ αναμένεται να παραδεχθεί πως το Facebook εντόπισε «πολύ αργά» το πρόβλημα της παρέμβασης της Ρωσίας στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές του 2016.Υπολογίζεται πως περίπου 126 εκατομμύρια χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχουν έρθει σε επαφή με τα «τρολ» του Κρεμλίνου.

«Δεν θέλω κανείς να χρησιμοποιεί τα εργαλεία μας για να υπονομεύει την δημοκρατία», έχει ήδη δηλώσει ο Ζούκερμπεργκ. «Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας».

Την περασμένη Παρασκευή ο νεαρός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε μέτρα για την καταπολέμηση της πολιτικής χειραγώγησης μέσω του Facebook.«Είμαστε αποφασισμένοι να τα εφαρμόσουμε όλα εγκαίρως για τους κρίσιμους μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ», είχε τονίζει ο Ζούκερμπεργκ.

Καμπάνια για 24ωρο μποϋκοτάζ του Facebook
Την ώρα που θα καταθέτει αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων,θα είναι σε εξέλιξη μία καμπάνια που θα ζητά από τους χρήστες του Facebook να το μποϋκοτάρουν για ένα 24ωρο,ως αντίποινα στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Το μποϋκοτάζ θα συμπέσει με την αυριανή του κατάθεση.

Η καμπάνια ζητά από τους χρήστες να μην ανοίξουν το Facebook,το Messenger,το WhatsApp και Instagram, εταιρίες που έχουν εξαγορασθεί από τον τεχνολογικό κολοσσό, για μία ολόκληρη μέρα.

Από την πλευρά της η Λόρα Ούλμαν, εκπρόσωπος της καμπάνιας, τόνισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Θέλουμε να διοργανώσουμε κάποιες δράσεις στις οποίες πολύς κόσμος μπορεί να εκφράσει την αγάπη του για το Facebook αλλά να δείξει πως χρειάζεται βελτιώσεις.Με το να μην γίνει χρήση της πλατφόρμας του για μία μέρα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι θέλουμε βελτιώσεις», είπε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: