«Είναι αλήθεια ότι ο Σαμαράς θα φέρει την ανάπτυξη; Πότε και πόση ανάπτυξη σύμφωνα με τα στατιστικά μπορεί να έχει η Ελλάδα»;

Κοινοποίηση:
anaptixi

Σύμφωνα με άρθρο το οποίο και διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Ο Δειπνοσοφιστής» και με κύριες πηγές του άρθρου :  τους The Second Economic και Adjustment Programme for GreeceThird Review, παραθέτουμε την παρακάτω άποψη του αρθρογράφου μιας και η ανάλυση που κάνει θέτει πολλά ερωτήματα για το αν μπορεί τελικά ή όχι να έχουμε ανάπτυξη στην χώρα άμεσα, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση Σαμαρά. Διαβάστε το άρθρο όπως ακριβώς αναρτήθηκε στον ιστότοπο που προαναφέραμε:

«Τους τελευταίους μήνες όλοι περιμένουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, ο Σαμαράς την έχει κάνει την νούμερο ένα συνθηματολογία της κυβέρνησης. Θα θυμίσω ότι ο Σαμαράς έλεγε, ότι θα έχουμε ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2013, μετά έλεγε στις αρχές του 2014 και τώρα λέει ότι θα  έχουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Μας κοροϊδεύει για τα καλά δηλαδή όπως θα αποδείξω, αν και αυτό έχει και την θετική του πλευρά.

Προεκλογικά ο Σαμαράς έπαιρνε ψήφους από τον φόβο που δημιουργούσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας βγάλει από την Ευρώπη, θα μας πάρει τις καταθέσεις και τα υπόλοιπα τραγικά, τουλάχιστον τώρα παίρνει ψήφους δίνοντας ψεύτικες ελπίδες, είναι και αυτή μια πρόοδος ίσως και η μόνη.

 

Για να υπάρξει ανάπτυξη χρειάζεται κάποιος να τροφοδοτήσει την αγορά με χρήμα, αυτήν την δουλεία συνήθως την κάνουν οι τράπεζες μέσω των δανείων. Στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν θα ανακάμψουν αρκετά για μερικούς πολύ καλούς λόγους: Γιατί οι καταθέσεις είναι 175δις σύμφωνα με τα στοιχεία του τέλους του 2013 (σε σχέση με τα 240δις το 2010) και έχουν αρκετά μικρό ρυθμό ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν απίστευτη αυξητική πορεία,  το 2010 ήταν κοντά στο 8% και τώρα πλησιάζουν το 30%, σχεδόν διπλασιασμός στον τελευταίο χρόνο, επίσης το 70% των δανείων έχουν επιμηκυνθεί! Τα δάνεια στην Ελλάδα είναι 220 δις δηλαδή 140% σε αναλογία με τις καταθέσεις ενώ το όριο της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι 115%. Το συμπέρασμα είναι ότι ναι μεν οι αριθμοί δείχνουν να βελτιώνονται σε σχέση με την φθίνουσα πορεία που είχαν αλλά οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μικροί και τα τραπεζικά δάνεια δεν έχουν καμία δυναμική για να δούμε πραγματική κίνηση στην αγορά τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο το επόμενο εξάμηνο.

 

Ένας άλλο τρόπος για ανάπτυξη είναι να δοθούν τα λεφτά από επιχειρήσεις, είναι φυσικό ότι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν αρκετά χρήματα για ανάπτυξη κάτι που δεν ήταν ποτέ το μεγάλο χαρτί της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούνε το 0.2% (Οικονομικά-Καθημερινή 23/2). Το 99,8% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δηλαδή έχουν κάτω από 250 εργαζόμενους και το 90% από αυτές έχει κάτω από 10! Από την στιγμή που δεν υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η αύξηση ξένων επενδύσεων είναι πολύ μικρή, συγκεκριμένα λίγα εκατομμύρια καθώς έφτασε το 2013 τα 1,7δις από τα 1,3 δις που ήταν το 2012. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2008 ήταν 6 δις+, ένα ποσό που δεν φτάνουμε ούτε σε 10 χρόνια με τους τωρινούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Προσοχή μια οικονομία σαν της Ελλάδας για να δώσει δουλειά και καλούς μισθούς πρέπει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από 4-5%, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να δοθούν τόσα λεφτά στην Ελληνική οικονομία. Θα δώσω ένα παράδειγμα, σύμφωνα με αισιόδοξη έρευνα το 2015 θα μειωθεί η ανεργία κατά 2% δηλαδή φτάνοντας τα ποσοστά του 2012. Κατά την δική μου αίσθηση βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και τώρα μετράμε χρόνια προς τα πίσω, αν όλα πάνε καλά βεβαίως και αν οι αριθμοί που δίνονται αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Το θέμα είναι όμως ότι οι ρυθμοί αύξησης είναι τόσο μικροί που θα πάρει χρόνια για να δούμε αισθητή διαφορά, ανάπτυξη έχουμε αλλά είναι ανάπτυξη χελώνας. Μην περιμένετε να πέσει η ανεργία κάτω από το 20%, με κανένα τρόπο, τα υπόλοιπα δύο με τρία χρόνια ούτε ότι οι μισθοί θα φτάσουν τα επίπεδα πριν το 2009».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τον κακό σου τον καιρό έχουμε άσχετε που υιοθετείς την προπαγάνδα των γερμανοτσόγλανων. Έχουμε μείωση του ελλείμματος μέσω συρρίκνωσης της οικονομίας και όχι αύξησης δηλαδή ανάπτυξης. Και μάλιστα όταν το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από ακραία και εξοντωτική φορολόγηση, σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά δεν θα το έχεις, γιατί έχεις εξαντλήσει τα αποθέματα ρευστού της κοινωνίας, έχεις κλείσει σπίτια και επιχειρήσεις και θα βρεθείς αντιμέτωπος με την ακραία φτώχεια που προκάλεσες και με το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται.
    Ο μόνος λόγος που λένε κάποια καλά λόγια οι γνωστοί του εξωτερικού είναι γιατί δεν θέλουν εκπλήξεις στο ευρωκυνοβούλιο, χρυσή αυγή κλπ. Μετά τις εκλογές θα μας το πουν αλλιώς το ποίημα

Comments are closed.