Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το “παρών” τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έκανε δεκτή τροπολογία οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΣΥ, καταψήφισαν η ΝΔ, η ΧΑ ενώ παρών ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «για την υποβοήθηση και εξυπηρέτηση του έργου των γραφείων των βουλευτών και κομμάτων της Βουλής και ευρωβουλευτών καθώς και του γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ, προβλέπεται η απόσπαση υπαλλήλων στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διάθεση τους στα ανωτέρω γραφεία με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι ανωτέρω αποσπάσεις εξαιρούνται από το πεδίο της εφαρμογής του νόμου 4440/2016 (Α΄224).
Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε θετικός – και δεσμεύτηκε να την εξετάσει για να την φέρει στο επόμενο νομοσχέδιο – για την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς σορού, οστών και τέφρας Ελλήνων πολιτικών προσφύγων των οποίων αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.
Τις έντονες αντιδράσεις ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποταμιού, που ζήτησαν την απόσυρσή της, προκάλεσε η τροπολογία της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, σύμφωνα με την οποία, «στους σκοπούς του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.) περιλαμβάνεται η έκτακτη διαχείριση των δικαιωμάτων των δικαιούχων – μελών Oργανισμού συλλογικής διαχείρισης ή ανεξάρτητης οντότητας διαχείρισης της κείμενης νομοθεσίας, η άδεια του οποίου ανακλήθηκε, και η σύναψη νέων συμβάσεων ανάθεσης και εκπροσώπησης με δικαιούχους, με σκοπό τη διασφάλιση της είσπραξης και διανομής των δικαιωμάτων των δικαιούχων».
Στην τροπολογία, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι, «η Ειδική Υπηρεσία διοικείται από τον προσωρινό διαχειριστή που διορίζεται επικεφαλής της και λειτουργεί για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη».
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, «ο προσωρινός διαχειριστής μπορεί να είναι είτε ιδιώτης είτε υπάλληλος δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ με απόφαση του ΔΣ του Ο.Π.Ι. συνάπτονται συμβάσεις έργου και προμηθειών ή παροχής υπηρεσιών με έκτακτο και κατεπείγοντα χαρακτήρα κατά παρέκκλιση του Κανονισμού Προμηθειών του Ο.Π.Ι. και των γενικών ή ειδικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας».
Στη τροπολογία προβλέπεται ακόμα η επιβολή χρηματικής ποινής τουλάχιστον 10.000 ευρώ, σε όποιον παρακωλύει το έργο του Ο.Π.Ι. καθώς και η έγκριση έκτακτης επιχορήγησης του από τον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού.
Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κ. Κονιόρδου αντέτεινε ότι ο νέος ΟΣΠ υπόκειται σε όλους τους κανόνες διαφάνειας και πρόσθεσε ότι το εποπτικό συμβούλιο, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν εξασφαλίζει διαφάνεια αξιοκρατία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να διασφαλίσουν οι πνευματικοί δημιουργοί τα δικαιώματα τους.
Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των τραπεζικών απαιτήσεων, το ποσοστό 50% της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία λαμβάνουν οι δικαιούχοι αυτής, είναι ενεκχώρητο έναντι τραπεζικών απαιτήσεων από συμβάσεις πίστωσης.
Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε εισηγηθεί στην Ολομέλεια την τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί θα μπορούν να υπηρετούν, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες, στους τόπους καταγωγής τους. Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε “παρών”.