Για «ισχυρές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης» κάνει λόγο η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον προϋπολογισμό δαπανών της Βουλής για το 2018 ερμηνεύοντας κατ αυτό τον τρόπο την αύξηση του συνολικού κονδυλίου για πρώτη φορά από το 2009.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής, οι δαπάνες του κοινοβουλίου για το 2018 ανέρχονται σε 33.985.000 ευρώ, αυξημένο κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2017 αλλά μειωμένο κατά 39,68% σε σχέση με τον προϋπολογισμό πριν από μια δεκαετία. Υπενθυμίζεται πως το προϋπολογισθέν κονδύλι του 2009 ανερχόταν σε 222 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους κωδικούς του προϋπολογισμού, τα κονδύλια για τις αποδοχές των βουλευτών (αποζημιώσεις, επιδόματα κ.α.) παραμένουν σταθερές σε σχέση με το 2017 σε περίπου 26-27 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξήγησε πως πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της εξωστρέφειας του κοινοβουλίου προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την κοινωνία. Αναφέρθηκε δε στις χορηγικές δράσεις, όπως η κάλυψη δαπανών θέρμανσης σχολείων σε ορεινές, απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή σε υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας και πρότεινε να εκταμιευτεί άμεσα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ για την στήριξη των πληγέντων στην Δυτική Αττική.
Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι εντός του 2018 θα πραγματοποιηθούν 22-24 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και σύμφωνα με τον δημοσιονομικό κανόνα προσλήψεων. Είπε δε πως θα αποκατασταθούν και όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά καλύπτουν πάγιες ανάγκες και θα αυξηθούν οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη πρωτοβουλιών όπως η επεξεργασία του πλούσιου κοινοβουλευτικού αρχείου, των ιδιοκτησιών της Βουλής κ.α.