ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Η….

Κοινοποίηση:
gh-600x275

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

θα ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι ΗΠΑ, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων (GES) μετά την Κίνα, είχαν δεσμευτεί να τις μειώσουν κατά 26-28% μέχρι το 2025, σε σύγκριση με το 2005, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού, που επιτεύχθηκε το 2015, ήταν να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή.

“Εξαιτίας, κυρίως, της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία”, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, παρατηρείται “μια σημαντική υποχώρηση της προόδου” που αναμενόταν να γίνει σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της υπερθέρμανσης, σημειώνει η ΜΚΟ σε μια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP23) που διεξάγεται στη Βόνη της Γερμανίας.

“Αν όλες οι κυβερνήσεις (σ.σ. εκτός των ΗΠΑ) εφάρμοζαν πλήρως τις δεσμεύσεις (για τη μείωση των GES) που ανέλαβαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξανόταν κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το επίπεδο της προβιομηχανικής περιόδου. Απέναντι στην απραξία των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία ανεβάζουν ταχύτητα. Και οι δύο πάντως θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να ενισχύσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Παρίσι”, σχολίασε ο Μπιλ Χέρι, του ερευνητικού ινστιτούτου Climate Analytics.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

H πρόβλεψη των μεταβολών του κλίματος, το 2100 και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος «Εnsembleς»,παρουσίαστηκαν σε συνέδριο στην Αθήνα.

«Βασιζόμαστε σε υπολογισμούς σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού και την οικονομική δραστηριότητα, στοιχεία που καθορίζουν την ποσότητα των ατμοσφαιρικών ρύπων», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος από ελληνικής πλευράς στην “Καθημερινή”
Το πρόγραμμα «Ensembles» -διανύει μόλις τον πρώτο χρόνο «ζωής» του- υλοποιείται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρευνας – Περιβάλλοντος και χρηματοδοτείται με 15 εκατομμύρια ευρώ από το 6ο πρόγραμμα πλαίσιο.

Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ξηρασία και πολλαπλασιασμό των ακραίων καιρικών φαινομένων προβλέπει για το 2100 το «συγγενικό» πρόγραμμα «MICE».
Το «MICE», όπως και το «Ensembles», επιχειρεί να προβλέψει τις μεταβολές των κλιματικών φαινομένων ύστερα από 100 χρόνια με τη διαφορά όμως, ότι είναι λιγότερο αξιόπιστο καθώς βασίζεται σε ένα μόνο μοντέλο.

ΠΗΓΉ: kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: