Ειλικρινέστατος ο Λαβρόφ: «Σοφοί» οι «γείτονες» Πούτιν και Ερντογάν που συμμάχησαν

Κοινοποίηση:
lavrov-630x400

Στη στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά και στις πωλήσεις των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο φόρουμ «Ρωσία η χώρα των δυνατοτήτων».

Αναφερόμενος στην συνεργασία των δύο χωρών, είπε ότι η πολιτική που ακολουθούν οι ηγέτες τους στο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας «δείχνει την σοφία των ηγετών, που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».

«Η Τουρκία είναι γείτονας μας. Με τους γείτονες δεν πρέπει να είσαι εχθρός, αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση, δεν πρέπει οι γείτονες να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε ο Λαβρόφ

«Αυτό που κάνουμε τώρα με την Τουρκία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα (South Stream, πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) είναι μακροπρόθεσμα σχέδια με προοπτική ετών και δεκαετιών, ενώ τα οικονομικά θεμέλια που δημιουργούμε, και το συμπεραίνουμε και από μια σειρά άλλες περιοχές, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την συνεργασία των χωρών μεταξύ τους ώστε να μην έρχονται σε μια ανώφελη μεταξύ τους αντιπαράθεση», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στο ζήτημα της πώλησης των οπλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις πωλήσεις αυτές, ενώ μιλώντας για την συνεργασία με την Τουρκία και το Ιράν, είπε ότι «οι συμφωνίες τις οποίες καταφέραμε να πετύχουμε στο ζήτημα της Συρίας, είναι άνευ προηγουμένου».

Και αυτό γιατί όπως είπε «μπορέσαμε να ενώσουμε τρεις παίκτες, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, οι οποίοι δεν προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο την κατάσταση στην Συρία και δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα σ’ αυτή την περιοχή».

«Ωστόσο –συνέχισε- συνειδητοποιώντας ότι όλοι μας ζούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και ότι ο καθένας πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα του άλλου και να αναζητεί τις συμφωνίες οι οποίες να μας επιτρέπουν να ενεργούμε στο μέτωπο αυτό της εξωτερικής πολιτικής κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αυτά τα συμφέροντα να μην έρχονται σε αντίθεση, αλλά να είναι κατά κάποιο τρόπο συμβατά, θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγαλειώδη κατάκτηση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: