Κάποιες ενέργειες δεν έχουν λογική
Πλήθος ερωτημάτων στις τάξεις των βουλευτών προκαλεί η κυβερνητική επιλογή να τοποθετηθούν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας δύο μουσουλμάνοι βουλευτές ο Μουσταφά Μουσταφά και ο Γιουσούφ Αϊχάν. Το θέμα σχολιάζονταν εντόνως χθες το βράδυ σε διακομματικά κοινοβουλευτικά πηγαδάκια καθώς στη συγκεκριμένη επιτροπή εξετάζονται ζητήματα μείζονος εθνικής σημασίας πολλά εκ των οποίων έχουν άκρως απόρρητη διαβάθμιση.
Το οξύμωρο είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να εκδώσουν ανακοινώσεις από τη στιγμή που πρόκειται για Έλληνες βουλευτές από την άλλη όμως είναι από ετών γνωστόν ότι αρκετοί από αυτούς κάθε τρεις και λίγο βρίσκονται στην Τουρκία και συναντώνται με στελέχη της γειτονικής κυβέρνησης.
Είναι γεγονός πώς το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, όπως επίσης γεγονός είναι ότι στη Ροδόπη και οι τρεις βουλευτές που εξελέγησαν είναι μουσουλμάνοι ανατρέποντας σε ένα βαθμό τις ισορροπίες με τη μη εκλογή του βουλευτή της ΝΔ Ευρυπίδη Στυλιανίδη (ο τρίτος βουλευτής είναι από το Ποτάμι).
Ακόμη και να παραγνωρίσει κανείς αυτά που λέγονται και γράφονται ότι οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν «γραμμή» από του τουρκικό προξενείο ή και να αγνοήσει το γεγονός ότι αρκετές φορές έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα και να τους καταλογίσει καλές προθέσεις, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για τους συνεργάτες τους οι οποίοι και θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής;
Δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε Επιτροπή, αλλά για μία Επιτροπή που χειρίζεται ζητήματα με την ασφάλεια της χώρας και βεβαίως πολλές φορές τα θέματα που συζητά συνδέονται με την Τουρκία. Για μία Επιτροπή που προσκαλείται στο Πεντάγωνο συχνά να παρακολουθήσει «απόρρητες» ενημερώσεις για τη διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων, των μέτρων αποτροπής, την κατάσταση των Ένοπλων Δυνάμεων, τους εξοπλισμούς κ.α.
Η Επιτροπή πολλές φορές συνεδριάζει μυστικά και τα πρακτικά της δεν δίνονται καν στη δημοσιότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτές τις συνεδριάσεις το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και η Άγκυρα θα έκανε το παν προκειμένου να αποκτήσει γνώση και πληροφορίες.
Μήπως με την τοποθέτηση από των ΣΥΡΙΖΑ των δύο μουσουλμάνων βουλευτών στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ανοίγει η όρεξη των Τούρκων, οι οποίοι πιθανόν και θα κοιτάξουν να τους χρησιμοποιήσουν ως «Δούρειο Ίππο» σε μία κρίση στο Αιγαίο ή στον Έβρο;
Τα θέματα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ κρίσιμα για να πειραματίζεται κανείς. Θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί πώς τα πράγματα στη Δυτική Θράκη είναι εξόχως ανησυχητικά και απαιτούνται μετρημένες κινήσεις. Αν ήθελε να αξιοποιήσει τους δύο βουλευτές υπάρχουν και άλλες Επιτροπές για να το κάνει.