Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του ΑΠΘ

Κοινοποίηση:
απθ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η επιστολή που υπογράφουν 471 φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με τους οποίους «η παραβατικότητα και η βία έχει γίνει καθημερινότητα» στους χώρους του ιδρύματος.

Με έγγραφη παραγγελία προς τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι στους χώρους του ΑΠΘ, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, ώστε να διαπιστωθεί η τέλεση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένες κλοπές ή βιασμοί, αδικήματα που καταγγέλλονται στην επιστολή των φοιτητών του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, σε περίπτωση που διαπιστωθούν κακουργηματικού βαθμού αδικήματα, θα σχηματιστούν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, όπου αυτό καθίσταται εφικτό.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή τους προς τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής και τον Πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στο campus του Πανεπιστημίου «η παραβατικότητα, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η πορνεία και η βία είναι πλέον καθημερινότητα» για όσους περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε αυτούς τους χώρους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Πολυτεχνικής Σχολής.

Τονίζεται ακόμη ότι «από τα πιο απλά περιστατικά -όπως η διαρκής παρουσία μεγάλου αριθμού χρηστών ναρκωτικών σε χώρους του Ιδρύματος- έως τα σοβαρά, δηλαδή την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους του Πανεπιστημίου, και τα ακόμη κρισιμότερα, όπως ο θάνατος ανθρώπων εντός του Πανεπιστημίου, όλα δημιουργούν αίσθηση μόνιμης ανασφάλειας και φόβου για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».

Εν τω μεταξύ, για ιδεοληψίες σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο κατηγορούν την κυβέρνηση οι καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης, με αφορμή τα σχόλια του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την κατάσταση που επικρατεί στο ΑΠΘ.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, υποστηρίζουν οι καθηγητές της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά μεταθέτει τις ευθύνες στην πανεπιστημιακή κοινότητα, μεταθέτοντας την αντιμετώπιση φαινομένων του απλού ποινικού δικαίου στο «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», στους εκπαιδευτικούς και τη διοίκηση, και καταργώντας τον ρόλο των δυνάμεων τάξης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: