Ξεκίνησε η μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική άσκηση στην Λευκορωσία , μέσω της οποίας «νόμιμα» η Μόσχα θα μετακινήσει χιλιάδες στρατιώτες και πυρηνικά όπλα σε μια αντιγραφή του «Δούρειου ίππου» με σκοπό μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, αναφέρει με πηχυαίους τίτλους ο δυτικός τύπος στο σύνολο του .
Χιλιάδες Ρώσοι πάνοπλοι στρατιώτες , εκατοντάδες άρματα μάχης και πυραυλικά συστήματα , αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων έχουν μετακινηθεί στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ευρώπη για τις μαζικότερες ασκήσεις πολέμου, οι οποίες σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς έχουν σχεδιαστεί να τρομοκρατήσουν την δύση.
Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι οι πολεμικές ασκήσεις, με το κωδικό όνομα Zapad (Δύση), θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερους από 100.000 στρατεύματα, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα έχουμε και εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνική ικανότητα. Με λίγα λόγια …το ρωσικό «πακέτο» τα περιέχει όλα.
Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ασκήσεις ως «Δούρειο ίππο» για να μετακινήσει στην Λευκορωσία σε μόνιμη βάση ικανή στρατιωτική δύναμη εναντίον του ΝΑΤΟ σε Πολωνία και Βαλτική.
Την ίδια στιγμή Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία έχουν μετακινήσει 4.000 στρατεύματα στα σύνορα τους , θέτοντας παράλληλα τις ένοπλες δυνάμεις τους σε « γενική ετοιμότητα », λόγω ανησυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ αλλά και των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, από την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς των δυτικών ΜΜΕ και επισήμανε ότι μόνο 13.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις.
Αμερικανοί αμυντικοί αναλυτές και δεκάδες γεωπολιτικά ινστιτούτα αναφέρουν ότι πρόκειται σαφώς για μια τεράστια επίδειξη δύναμης της Μόσχας, η οποία προσομοιάζει την σύγκρουση μεταξύ της δύσης και Ρωσίας, κάτι με το οποίο συμφωνεί και το ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, δήλωσε πως η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να διενεργήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά την κατηγόρησε ότι με τη χρήση «νομικών κενών» αποφεύγει τον έλεγχο από την διεθνή κοινότητα.
Ο ίδιος τόνισε με εμφατικό τρόπο ότι ο κόσμος διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο του πολέμου , και λόγω αυτών των ασκήσεων , προσθέτοντας: «Το ΝΑΤΟ παραμένει ψύχραιμο και σε εγρήγορση».
Ο Jens Stoltenberg, τόνισε και κάτι παράξενο επίσης λέγοντας ότι οι ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν , «επεισόδιο ή ακόμη χειρότερα τυχαία πολεμική σύγκρουση».
Ο ίδιος τόνισε : «Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ήρεμοι. Υπάρχει ένας μεγάλος ξένος στρατός που συγκεντρώνεται στο έδαφος της Λιθουανίας».
Ορισμένοι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ όπως ο στρατηγός Tony Thomas, επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, δήλωσε: «Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι δεν πρόκειται να φύγουν οι Ρώσοι από την Λευκορωσία και αυτό δεν είναι παράνοια».
Ο στρατηγός Frederick Hodges, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, δήλωσε: «Κοιτάξτε , θα είμαστε έτοιμοι. θα είμαστε προετοιμασμένοι. Αλλά δεν πρόκειται να είμαστε επάνω στα παράθυρα περιμένοντας κάτι να συμβεί».
Το ΝATO ως προληπτικό μέτρο ενίσχυσε την στρατιωτική του παρουσία στην Πολωνία και στα τρία κράτη της Βαλτικής εν μέσω αυξανόμενης δυσπιστίας σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν, ειδικά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, κατηγορεί τις Η.Π.Α. ότι αρνούνται την υπόσχεσή τους μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης,με την οποία είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα επεκταθούν μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι οι προετοιμασίες του ρωσικού στρατού στην Λευκορωσία τόσο στο σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και στο εφοδιασμό αφορούν την υποδοχή πολλών χιλιάδων ανδρών και αρμάτων μάχης και γενικά εξοπλισμού , κάτι που προμηνύει την παρουσία τουλάχιστον 50-60 χιλιάδων ρωσικών δυνάμεων.
Το άλλο που έχει κτυπήσει «καμπανάκι» στο ΝΑΤΟ είναι η ενεργοποίηση εδώ και μεγάλο διάστημα του ρωσικού δόγματος της «Μασκίροβκα» μαζί με την δημοσιοποίηση των σεναρίων της άσκησης , τα οποία παραπέμπουν καθαρά σε πολεμική σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )