ΕΚΤΑΚΤΟ: Τέσσερις προσαγωγές για την δολοφονία Ζαφειρόπουλου

Κοινοποίηση:
ektakto-tesseris-prosagwges-gia-tin-dolofonia-zafeiropoulou.w_l

Τέσσερις προσαγωγές από την αστυνομία για την  δολοφονία του δικηγόρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δύο Αλβανοί ενώ οι Αρχές εξετάζουν σοβαρά ένα κινητό τηλέφωνο που είχαν στην κατοχή τους
Υπενθυμίζεται πως ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Ζαφειροπουλος δολοφονήθηκε στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας μετά από εν ψυχρώ εκτέλεση.

Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές της Ασφάλειας, σύμφωνα με μαρτυρία συνεργάτη του δικηγόρου, ο οποίος ήταν στο γραφείο, ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος του είπε ότι είχε ραντεβού με δύο πελάτες, οι οποίοι έφτασαν γύρω στις 19.00 και χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου.

Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος τους άνοιξε και ανέβηκαν στο γραφείο του, όπου και οι τέσσερις κάθισαν στην αίθουσα συσκέψεων.

Όπως είπε ο συνεργάτης του θύματος, οι πελάτες ήταν πιθανότατα αλλοδαποί, γιατί μιλούσαν «σπαστά» ελληνικά και φυσικά είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπά τους.

Όταν κάθισαν ο ένας από τους επισκέπτες ζήτησε από τον συνεργάτη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου να τους αφήσει μόνους, γι’ αυτό πήγε στο διπλανό γραφείο.

Ξαφνικά άκουσε πυροβολισμούς και έτρεξε να δει τι είχε συμβεί. Ο δικηγόρος ήταν νεκρός πάνω στο τραπέζι των συσκέψεων, ενώ οι δράστες είχαν εξαφανιστεί.

Ο συνεργάτης του θύματος, σοκαρισμένος ειδοποίησε την Αστυνομία.

Το τελευταίο πεντάλεπτο

Οι αρχές εκτιμούν πως τα πέντε λεπτά πριν από τη δολοφονία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα καθώς εκεί αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος του ραντεβού που έκλεισαν με τον αδικοχαμένο δικηγόρο, διάστημα κατά το οποίο βρήκαν την ευκαιρία ενδεχομένως να του ασκήσουν πίεση, να τον απειλήσουν και να τον εκβιάσουν, ωστόσο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν υπέκυψε και τελικά τον πυροβόλησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες η “κουβέντα” που είχαν οι δράστες με τον εκλιπόντα και τον συνεργάτη του ήταν καθαρά “προσχηματική” και χρησιμοποιήθηκε ως “δόλωμα” για να φτάσουν κάποια στιγμή στο σημείο να τον απομονώσουν και να εκφράσουν τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψής τους. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι δράστες φέρεται να είχαν “γκουγκλάρει” τις υποθέσεις που είχε χειριστεί κατά το παρελθόν ο γνωστός νομικός, ενώ εκτιμάται πως ενδεχομένως κατά το κλείσιμο του ραντεβού να χρησιμοποίησαν το όνομα κάποιου προσώπου- κλειδί από αυτές και να εμφανίστηκαν ως “συστημένοι”.

Οι δύο άνδρες άνδρες ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συζήτηση με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο αναφερόμενοι στην υπόθεση της ληστείας του συγγενικούς τους προσώπου. Ωστόσο, εμφανίστηκαν αρκετά διαβασμένοι και αναφέρθηκαν σε υποθέσεις του παρελθόντος στην προσπάθειά τους να καθυστερήσουν την συζήτηση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράστες αναφέρθηκαν, πέραν της ψεύτικης σύλληψης για ληστεία του υποτιθέμενου συγγενή του, και σε μία άλλη, που αφορούσε εμπλεκόμενο σε υπαρκτή υπόθεση που είχε χειριστεί ο άτυχος ποινικολόγος κατά το παρελθόν, μέχρι τελικά να καταλήξουν στις απαιτήσεις που είχαν από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, στον οποίο αποκάλυψαν τελικά τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψής τους.

Οι δράστες στην προσπάθειά τους να “κρατήσουν” την κουβέντα με στόχο να τον απομονώσουν και να εκδηλώσουν τον πραγματικό λόγο παρουσίας τους εκεί, παρασύρθηκαν σε αναφορές πραγματικών προσώπων και ποινικών υποθέσεων, οι οποίες αποτυπώθηκαν στις σημειώσεις του ποινικολόγου και του συνεργάτη του και έδειξαν αρκετά στοιχεία για τις ταυτότητές τους. Επιπρόσθετα, οι αρχές έχουν ξεκινήσει να “σαρώνουν” την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες με τον γνωστό δικηγόρο , στον οποίο είπαν ψέματα πως κάποιος συγγενής τους κρατείται στη ΓΑΔΑ για μία ληστεία ούτως ώστε να κλείσουν τελικά το ραντεβού και να τον συναντήσουν. Το γεγονός ότι έδωσαν όνομα και πως χρησιμοποίησαν το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουν με τον δικηγόρο φαίνεται πως βοηθάει αρκετά τις αρχές να τους ταυτοποιήσουν πλήρως. Σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από βαλκανική χώρα και ένας τουλάχιστον από αυτούς φαίνεται να είναι σεσημασμένος.

Όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, πιθανότερη αιτία που οδήγησε στη δολοφονία είναι μια διαφωνία της στιγμής κατά τη διάρκεια άσκησης πίεσης στον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο, για υπόθεση επαγγελματικού ή προσωπικού χαρακτήρα. Η ενδεχόμενη άρνηση του δικηγόρου να ενδώσει ή να υποκύψει σε πιθανά αιτήματα των δύο ανδρών, θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που δημιούργησαν ένταση και απειλές από τους δράστες, οι οποίοι έβγαλαν τα όπλα τους στο τραπέζι των συσκέψεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών που χειρίζονται την υπόθεση η συγκεκριμένη διαμάχη θεωρείται αρκετά πιθανό να οδήγησε και στον μοιραίο πυροβολισμό, με τον οποίο τραυματίστηκε θανάσιμο ο άτυχος δικηγόρος.

Τα πέντε δεδομένα της υπόθεσης Ζαφειρόπουλου

Πέντε είναι τα βασικά δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα στην υπόθεση της δολοφονίας του δικηγόρου, Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

α) Οι δράστες ήταν προετοιμασμένοι και διαβασμένοι για… καθυστέρηση, προκειμένου να βρουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον πραγματικό λόγο της επίσκεψής τους και τις απαιτήσεις τους.

β) Το πρόσχημα της υπόθεσης με τη σύλληψη συγγενικού τους προσώπου για ποινική υπόθεση, ήταν το πρώτο “δόλωμα” για να κλείσουν το ραντεβού εξαιτίας του άμεσου χαρακτήρα και να ξεκινήσουν τη συζήτηση στο γραφείο. Ωστόσο, αναφέρθηκαν και σε υπόθεση στην οποία είχε εμπλοκή ο γνωστός ποινικολόγος. Οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν “συστημένοι” καθώς έκαναν αναφορά σε πρόσωπο από κάποια υπόθεση που είχε χειριστεί ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος.

γ) Οι δράστες έπιασαν συζήτηση για υποθέσεις με τις οποίες ασχολείτο ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έως ότου βρουν την ευκαιρία να ασκήσουν πίεση, να απειλήσουν ενδεχομένως και να εκβιάσουν τον γνωστό ποινικολόγο.

δ) Οι σημειώσεις του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και του συνεργάτη του «μίλησαν» και φαίνεται να έχουν αναδείξει τα στοιχεία ταυτότητας υπόπτων. Την ίδια ώρα σημαντικά θεωρούνται και τα μελλοντικά ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, στα οποία έχουν σταλεί τα αποτυπώματα και γεννητικό υλικό που άφησαν πίσω τους οι δράστες. Οι αρχές σαρώνουν επίσης και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον δικηγόρο.

ε) Το έγκλημα δεν θεωρείται προμελετημένο ή “συμβόλαιο θανάτου”, λόγω της παραμονής των δραστών στο γραφείο του δικηγόρου, του ενός πυροβολισμού, της αφαίρεσης χρημάτων από τον 32χρονο συνεργάτη του και της μη κάλυψης των ιχνών τους. Ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δεν είχε εκφράσει ποτέ φόβους για τη ζωή του ενώ δεν είχε προσωπική ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν φίλοι, συγγενείς αλλά και οι στενοί του συνεργάτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: