Μιλώντας στο Φόρουμ Ενέργειας και Μεταλλωρυχείων Τουρκίας ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η Τουρκία ακολούθησε μια εποικοδομητική στάση ειδικά στο θέμα της ‘βορείου Κύπρου’ αλλά η ‘νότια Κύπρος’ με την ένταξή της στην ΕΕ δημιούργησε τετελεσμένα”. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά “δεν ασκεί μόνο μονομερή πολιτική στο νησί αλλά και στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ”.
“Μέχρι χθες η εποικοδομητική και υπομονετική στάση της Τουρκίας γινόταν αντιληπτή ως μια παθητική στάση αλλά εμείς τα τελευταία δύο χρόνια κάναμε μια σημαντική διαφοροποίηση σε αυτή τη διαδικασία και είπαμε ότι ο πλούτος και όλα γύρω από την Κύπρο ανήκουν στους Κυπρίους.
Αν εσείς εδώ προσπαθήσετε να δημιουργήσετε τετελεσμένα δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν είναι μια λογική και σοφή διαδικασία και η Τουρκία έχει θέσει επί τάπητος τη στάση της”, ανέφερε προσθέτοντας ότι “αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Όσο δεν επέρχεται μία σοφή λύση σε αυτή τη διαδικασία, εμείς θα έχουμε συνεχή επιρροή. Εμείς λέμε ως Τουρκία ‘πρέπει να αυξήσουμε τη συνεργασία μας’” ανέφερε.
Ακιντζί: Θα μοιραστούμε το φυσικό αέριο ή θα κάνουμε γεωτρήσεις με την Τουρκία
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε ο πλούτος του φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ, είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ελληνοκυπρίων.
Υποστήριξε, πως είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει προσωρινές φόρμουλες συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους διαφορετικά και οι ίδιοι μαζί με την Τουρκία θα ξεκινήσουν δραστηριότητες έρευνας με το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.
Κατά τον κ. Ακιντζί «η Ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1963 προσπαθεί να γίνει ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας έξω τους Τουρκοκύπριους και ταυτόχρονα προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της και στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου και να καρπωθεί μόνη της τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προειδοποίησε επανειλημμένως και πρότεινε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή που θα κάνει από κοινού έρευνες για την ανακάλυψη αυτών των φυσικών πόρων, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση έντασης. Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα .
Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στόχος της Λευκωσίας, «είναι να εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα τις τεταμένες σχέσεις που έχει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής και να καλύψει αυτό το κενό. Για παράδειγμα οι συμφωνίες που έκανε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο άλλος στόχος είναι να φέρει την Τουρκία απέναντι σε μεγάλα κράτη και αυτό διαφαίνεται από τις εταιρείες που επέλεξε, όπως η Εxxon mobil των ΗΠΑ, η ΕΝΙ της Ιταλίας και Total της Γαλλίας”.
Πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε το φυσικό αέριο να ήταν μια ευκαιρία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στον μέλλον μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας».
«Δια της Τουρκίας θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι δεν προτίμησαν αυτό τον δρόμο συνεργασίας και προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Αν δεν θέλουν λύση τουλάχιστον πρέπει να βρουν τρόπους για να συμφωνήσουν προσωρινές φόρμουλες με τους Τουρκοκύπριους.
Διαφορετικά αυτό που θα γίνει είναι όπως εκείνοι βλέπουν σε αυτά τα πεδία ότι έχουν αρμοδιότητα και κάνουν έρευνες και εμείς οι Τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Τουρκία θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει αγοράσει γεωτρύπανο τελευταία και οπωσδήποτε θα κάνουμε κι εμείς δραστηριότητες έρευνας. Αυτός ο πλούτος είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ελληνοκυπρίων».
Υπουργός Ενέργειας Ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί: Μοντέλο συνεργασίας για το αέριο πριν από την λύση
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ εξέφρασε ο Οζντίλ Ναμί επαναλαμβάνοντας την τ/κ θέση ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και πως «αυτή τη στιγμή ο νότος δεν έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει για μας αυτές τις συμφωνίες».
Όπως μεταδίδει η Κίπρις ποστασί, ο «υπουργός ενέργειας και οικονομίας» ήταν φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού σταθμού και είπε ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να βρουν ένα αμοιβαία αποδεκτό μοντέλο που είναι εφικτό να δημιουργηθεί πριν την λύση δείχνοντας σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
«Είτε αυτές οι εργασίες (στην ΑΟΖ για το φυσικό αέριο) θα πρέπει να ανασταλούν». Κατά τον Οζντίλ Ναμί ο λόγος της υφιστάμενης έντασης είναι επειδή ούτε οι εργασίες για τις γεωτρήσεις αναβλήθηκαν ούτε υπήρξε ο σεβασμός στα συμφέροντα και των δύο πλευρών.
Τα ΗΕ, συνέχισε, αναγνωρίζουν μόνο την ε/κ πλευρά – εννοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία – αλλά αυτό, όπως είπε, δεν δίδει την αρμοδιότητα στην ε/κ πλευρά να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για τα δικαιώματα των Τ/κ. «Το λέω ξανά, υπάρχουν μοντέλα συνεργασίας σε αυτό το θέμα πριν από την λύση, ωστόσο η ε/κ πλευρά λόγω πολιτικών ανησυχιών δεν το αποδέχθηκε. Επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα ως ατού».
Κληθείς να σχολιάσει τα περιουσιακά δικαιώματα στα Βαρώσια, ο κ. Ναμί είπε ότι εάν υπάρχουν στα διεθνή δικαστήρια έγγραφα που είναι έγκυρα νομικά και μπορούν να γίνουν αποδεκτά, αυτά τα δικαιώματα μπορούν να υποστηριχθούν.
«Εάν υπήρχε λύση από όπου και αν περνούσαν τα σύνορα με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, εάν είχαμε έγκυρα έγγραφα για τις περιουσίες μας στην Λεμεσό, την Πάφο θα μπορούσαμε να τα προσκομίσουμε στην επιτροπή για το περιουσιακό που θα δημιουργούνταν και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Εάν δεν παίρναμε μια ικανοποιητική απάντηση θα μπορούσαμε να προσφύγουμε σε διεθνή δικαστήρια».
Ακόμα και εάν τα Βαρώσια ανοίξουν υπό την διοίκηση της «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – «η κατάσταση που θα δημιουργούνταν εκεί δεν θα ήταν διαφορετική από την κατάσταση που υπάρχει στην Μόρφου ή την Καρπασία. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να περάσει από μια διαδικασία που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο Οζντίλ Ναμί.
Τουρκία: Δεν γίνονται αποδεκτές οι «παράνομες» διεκδικήσεις των Ε/κ
«Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων διεκδικήσεων της ελληνοκυπριακής διοίκησης μέσω της προειδοποίησης ναυσιπλοΐας της Λάρνακας με αριθμό 091/18 είναι άκυρες και δεν έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία», αναφέρεται σε ναυτική προειδοποίηση της Τουρκίας, ως απάντηση στην χθεσινή προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (navtex) που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με την τουρκική προειδοποίηση ναυσιπλοΐας 0263/18 που αναρτήθηκε στο Γραφείο Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού ναυτικού «η ‘Κύπρος’ που αναφέρεται στην προειδοποίηση ναυσιπλοΐας της Λάρνακας με αριθμό 091/18 δεν είναι το αρχικό εταιρικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960».
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, η Τουρκία διακηρύσσει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν συνεπάγεται οποιασδήποτε μορφής αναγνώριση της ελληνοκυπριακής διοίκησης – όπως ονομάζει την Κυπριακή Δημοκρατία – ούτε προκαταλαμβάνει τα δικαιώματα της Τουρκίας που προέρχονται από τη Συνθήκη Εγγυήσεως και τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960.
Καταληκτικά αναφέρεται ότι η τουρκική navtex παραμένει σε ισχύ, ενώ ο σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να διαδίδει μηνύματα navtex για την ασφάλεια των ναυτικών.