Εμανουέλ Μακρόν: Ο σκληροπυρηνικός υπηρέτης των Rothschild που τον ονομάζουν «Ο Μότσαρτ των οικονομικών»

Κοινοποίηση:
Εμανουέλ Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν ότι προορίζεται να ανέλθει στη γαλλική πολιτική σκηνή όταν αποφάσισε να εφαρμόσει τα προσόντα του επενδυτή τραπεζίτη στον κόσμο της πολιτικής.

Αφού αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, δύο μόλις χρόνια αφού ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας, ο Μακρόν με το μήνυμά του κατά του κατεστημένου έχει αναχθεί σε φαβορί για να κερδίσει τις πιο αβέβαιες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προτού γιορτάσει τα 40ά του γενέθλια.

Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στις εκλογές, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης κράτους μετά τον Ναπολέοντα.

Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του.

Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια για την τρέχουσα κατάσταση, ο Μακρόν έχει δεσμευθεί να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές.«Η Γαλλία εμποδίζεται από τις ελίτ που φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα» δήλωσε στους υποστηρικτές του στη διάρκεια προεκλογικής του εκστρατείας στην πόλη Πο στη νότια Γαλλία, προτού προσθέσει: «Και θα σας πω ένα μυστικό: το γνωρίζω, ήμουν μέρος αυτού».

Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Αφού έφυγε από τη Rothschild εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.

Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται.

Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.

Όταν παραιτήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο για να ιδρύσει το κίνημα «Εμπρός!» πολλοί επικριτές του θεώρησαν ότι θα είναι ένας διάττων αστέρας στην πολιτική.

Όμως με τους Σοσιαλιστές διχασμένους και τον κεντροδεξιό του αντίπαλο Φρανσουά Φιγιόν να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ο Μακρόν βρέθηκε στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφους.

Η βασική του αντίπαλος όμως είναι η ηγέτιδα της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία τον χαρακτηρίζει υποψήφιο «του χρήματος».

«Ο κύριος Μακρόν δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων. Υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών», καταγγέλλει η Λεπέν, η οποία φαίνεται ότι θα είναι αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: