ΕΜΜΜΜ….ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ! Πρόβλημα ρύπανσης ξανά στις ακτές του Σαρωνικού

Κοινοποίηση:
rypansi_saronikos

Οι επιθεωρητές από το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) είναι ξεκάθαροι: πλήρης εικόνα για τη ρύπανση στον βυθό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» ακόμη δεν υπάρχει.

Αυτό αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο που εστάλη την περασμένη Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου 2017) από το ΣΥΓΑΠΕΖ προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Δημήτρη Δερματά.

Το πεντασέλιδο υπόμνημα (μαζί με τα συνημμένα) που παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα», έφτασε στους προαναφερομένους μία ημέρα μετά την παράδοση από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή των παραλιών της Σαλαμίνας. Η παράδοση των παραλιών, σηματοδοτεί, κατά το υπουργείο Ναυτιλίας, το τέλος της επιχείρησης καθαρισμού των παραλιών που «μαύρισαν» από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: έχει καθαρίσει ο Σαρωνικός όπως – σε κάθε ευκαιρία – διατείνονται από την κυβέρνηση;

«Η περιβαλλοντική ζημιά που ενδεχομένως προκλήθηκε στον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο του Σαρωνικού είναι δύσκολο να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής, καθώς δεν υπάρχουν όλα τα δεδομένα από μετρήσεις της ρύπανσης στα ιζήματα», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι επιθεωρητές του ΣΥΓΑΠΕΖ.
Από το υπουργείο Ναυτιλίας ωστόσο επιμένουν ότι όλα βαίνουν καλώς.

«Βρώµισαν» πάλι οι ακτές

‘Ομως σύμφωνα με τους επιθεωρητές του ΣΥΓΑΠΕΖ, ορισμένες από τις παραλίες επαναπροσβλήθηκαν – κοινώς μαύρισαν και πάλι (!): «Η επιχείρηση καθαρισμού των ακτών ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου 2017, εκτός από τις παραλίες στην περιοχή του όρμου Σεληνίων και Κυνόσουρας Σαλαμίνας, και των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού και στον Αστέρα Γλυφάδας, οι οποίες επαναπροσβλήθηκαν από τη ρύπανση μετά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν», τονίζεται χαρακτηριστικά στο ενημερωτικό έγγραφο.

Και συνεχίζουν οι επιθεωρητές: «Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση, οι εργασίες καθαρισμού στις εν λόγω παραλίες συνεχίστηκαν έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2017 (4 Δεκεμβρίου), και έκτοτε γίνεται εποπτεία από προσωπικό της εταιρείας απορρύπανσης για την αντιμετώπιση περιστατικών επανεμφάνισης πετρελαιοειδών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: