Πριν από ένα χρόνο, ο 81χρονος δισεκατομμυριούχος πολιτικός βρισκόταν εκτός εξουσίας και ήταν μάλλον αποκλεισμένος από την πολιτική μάχη. Απαγορευόταν να αναλάβει δημόσιο αξίωμα μετά από την καταδίκη του για φορολογική απάτη το 2013, ο τετράκις πρώην πρωθυπουργός διεξήγαγε εκστρατείες εναντίον των μεταρρυθμίσεων που είχαν προταθεί από τον τότε πρωθυπουργό Matteo Renzi, ενώ η περιουσία του έφθινε κι είχε βρεθεί κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας. Στη συνέχεια, ξέσπασε ο αγώνας για τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Mediaset SpA με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Vincent Bollore.
Ο αγώνας αυτός αναθέρμανε το ενδιαφέρον των επενδυτών στην Mediaset, αυξάνοντας την τιμή της μετοχής, και ο Μπερλουσκόνι πήρε άλλη μια πολιτική ώθηση τον περασμένο μήνα, όταν το κόμμα του Forza Italia κέρδισε μια νίκη στο πλαίσιο του κεντροδεξιού συνασπισμού, κάνοντας τον και πάλι υποψήφιο για πιθανή επιστροφή στην εξουσία.
Με τη βοήθεια ενός ράλι στις ιταλικές μετοχές, ο αυτοαποκαλούμενος “περισσότερο διωκόμενος στην ιστορία” είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται κατά 36,9% από τις 28 Νοεμβρίου 2016, όταν ο επικεφαλής προγράμματος της Vivendi αντιτάχθηκε στην πιθανή συμμαχία της εταιρείας με τη Mediaset ως τρόπο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες μέσων ενημέρωσης να ανταγωνίζονται με τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απευθύνει έκκληση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση κατοχής αξιώματος, είδε την καθαρή του αξία να ανέρχεται στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η καλύτερη απόδοση των πέντε Ιταλών που βρίσκονται στο δείκτη Bloomberg Billionaires Index, μια καθημερινή κατάταξη των παγκόσμιων 500 πλουσιότερων ανθρώπων.