ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ! Nα και ένα καλό ΝΕΟ για την ΕΛΛΑΔΑ!

Κοινοποίηση:
kapnisma-2-750x430

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την διακοπή του καπνίσματος ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ.,33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού. (Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν  με αφορμή την χθεσινή » Ημέρα κατά του Καπνίσματος» από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.)

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης, αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε «Ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Στην εισήγησή του ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Ι.Μπασκόζος, τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε : «Το Υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα την δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του Νόμου.»

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής κρδιολογίας Δ.Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, όπως είπε, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20 με 30%. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου» , είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Ιωάννης Δέδες, τόνισε: «Είναι γεγονός ότι οι αντικαπνιστικές διατάξεις αποτελούν αρνητικό παράδειγμα καταστρατήγησης και μη εφαρμογής και αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία δεν εστιάζει σε κατασταλτικά και εισπρακτικά μέτρα, αλλά αντίθετα στην δημιουργία αντικαπνιστικής συνείδησης στην νεολαία μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής έγινε και η χορηγία της έκδοσης των 160.000 μαθητικών τετραδίων «Μαθαίνω να μην καπνίζω» από την Βουλή των Ελλήνων», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κύριος Μπεχράκης, απένειμε τιμητική πλακέτα στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και στην κυρία Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για την μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: