Ενοικιαστές – νομάδες και στο Ηράκλειο: Φεύγουν… νύχτα από τα διαμερίσματα

Κοινοποίηση:
ENOIKIAZETAI-EXO-750x375

Μία νέα μόδα που γεννήθηκε στο εξωτερικό φαίνεται ότι ήρθε και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους ενοικιαστές – νομάδες οι οποίοι ενοικιάζουν σπίτια και φεύγουν… νύχτα χωρίς να πληρώνουν ενοίκια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Πρόκειται ουσιαστικά για άτομα τα οποία μετακινούνται από το ένα διαμέρισμα στο άλλο ανά τακτά χρονιά διαστήματα χωρίς να καταβάλλουν τα απαιτούμενα ενοίκια. Αυτοί είναι γνωστοί ως ενοικιαστές “νομάδες”. Στο Ηράκλειο, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό αυτών των ανθρώπων οι οποίοι δίνουν το πρώτο ενοίκιο, που αφορά την εγγύηση, και στη συνέχεια δεν δίνουν τίποτε παρά μόνο περιμένουν πότε θα τους γίνει έξωση. Την παραμονή που είναι να εκτελεστεί η έξωση αφήνουν τα κλειδιά στην πόρτα και φεύγουν νύχτα», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Ηρακλείου και δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου ενώ παράλληλα τόνισε πως το 8% των ενοικιαστών φεύγει από τα διαμερίσματα αφήνοντας τεράστια χρέη τόσο στο ενοίκιο όσο και στους λογαριασμούς.

«Δυστυχώς η κατάσταση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις για όλους όσοι έχουν ακίνητα που ενοικιάζουν. Ολοένα και περισσότεροι ενοικιαστές – αυτή τη στιγμή αγγίζουν το 8% – φεύγουν από τα διαμερίσματα αφήνοντας τεράστια χρέη στο ενοίκιο ενώ δεν έχουν πληρώσει καθόλου λογαριασμούς ρεύματος, νερού κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αράπογλου.

Τα χρόνια της κρίσης «έκοψαν» το μισθωτήριο

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως δεν συνάπτουν μισθωτήριο.

«Μόνο με μισθωτήριο μπορεί να προστατευτεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού από τέτοιες καταστάσεις. Αν έχει ένα τέτοιο χαρτί στα χέρια του ο χρόνος που απαιτείται για να βγει η απόφαση για έξωση είναι δύο μήνες ενώ αν δεν έχει μπορεί να είναι και 1,5 χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι ο ενοικιαστής θα μπορεί να κάτσε μέσα στο σπίτι για 1,5 χρόνο χωρίς να μπορεί ο ιδιοκτήτης να του κάνει το ο,τιδήποτε», υπογραμμίζει σχετικά ο κ. Αράπογλου ενώ παράλληλα εξήγησε πως «πολλοί ιδιοκτήτες δηλώνουν το ακίνητό τους ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών και θεωρούν πως αυτό λειτουργεί σαν μισθωτήριο. Αυτό είναι λάθος. Δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Υπάρχει μόνο το έγγραφο».

cretapost.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ακομη και οταν υπαρχει μισθωτηριο , ο ζημιωμενος ειναι ο ιδιοκτητης , και τα κρουσματα αυτα αφορουν κυριως σε αλβανους , αρα διαμερισματα φτωχων ανθρωπων που αναγκαζονται να δωσουν και το 70% του ενοικιου στους φορους εχοντας μισθωτηριο στα χερια , και επιπλεον κανεις δεν τους προστατευει απεναντι στα χρεη που αφηνουν οι ενοικιαστες…μπρος γκρεμος και πισω ρεμα…

Comments are closed.