Εντονη ανησυχία και από τον ΟΗΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- Φόβοι για ΘΕΡΜΟ επεισόδιο!

Κοινοποίηση:
οηε

Ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός «θερμού επεισοδίου» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς συνεχίζεται η επιθετική ρητορική της Αγκυρας εκφράζει ο ΟΗΕ, στον απόηχο του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά και με φόντο την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, ερωτώμενος αν ο διεθνής οργανισμός ανησυχεί για πιθανή ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά και προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις σε αυτή την περιοχή.  Σε σχέση με το μέλλον της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, μετά το «ναυάγιο» στο Κραν Μοντανά ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «είναι ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών στο Κραν Μοντανά ότι η διαφορά ήταν ακόμη αρκετά μεγάλη κι η διάσκεψη έπρεπε να κλείσει». Πάντως «τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και διαθέσιμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία» και ισχύει ο διευκολυντικός τους ρόλος». Ο κ. Ντουζαρίκ αναφέρθηκε στην αναμενόμενη άφιξη του Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντα στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.  «Προφανώς» είπε «πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη. Είναι καιρός προβληματισμού για όλα τα μέρη».

Μουσταφά Ακιντζί: Προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών

Tην ίδια ώρα πάντως οΤουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί τηρεί μια διφορούμενη στάση. Ο ίδιος δήλωσε ότι στη διάσκεψη για το Κυπριακό, υπήρξαν διαφωνίες και στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για «χίλια δυο παιχνίδια» προκειμένου να μην υλοποιηθεί το αίτημα για μια θετική τουρκοκυπριακή ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς που δεν θα υπήρχε αριθμητική ισότητα.  Ο ίδιος αν και χαρακτήρισε αναπόφευκτη την κοινή συμβίωση με ειρήνη και συνεργασία άφησε αιχμές κατά της στάσης της ε/κ πλευράς στο Κραν Μοντανά, επιμένοντας πως η διάσκεψη δεν οδηγήθηκε σε αποτυχία μόνο λόγω της ασφάλειας και των εγγυήσεων και εκτιμώντας πως ο γ.γ. του ΟΗΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει δημόσια τι ακριβώς έγινε.

Όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε με νόημα πως λόγω της στάσης της ε/κ και της ελληνικής πλευράς, εκ των πραγμάτων «αντί για μια στρατιωτική δύναμη μερικών εκατοντάδων προτιμήθηκε η παραμονή 40.000 στρατιωτών» και έκανε λόγο για ξεκάθαρα μηνύματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για σταδιακή μείωση των στρατευμάτων και επανεξέταση του συστήματος ασφαλείας. Η ε/κ πλευρά όμως, επέμεινε, έφτασε στην Ελβετία μόνο με ένα σύνθημα, για «μηδέν στρατό και εγγυήσεις». Όπως μετέδωσαν χθες τα τ/κ ΜΜΕ, μιλώντας σε προψεσινή εκδήλωση για την ημέρα του Τύπου, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως το χάσμα ήταν μεγάλο μεταξύ των πλευρών και στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικότερα στην πολιτική ισότητα όπου η ε/κ πλευρά έπαιξε «χίλια δυο παιχνίδια», όπως είπε, για να μην υλοποιήσει το αίτημα των Τ/Κ για μια θετική τ/κ ψήφο στους ομοσπονδιακούς θεσμούς όπου δεν προβλέπεται αριθμητική ισότητα στη σύνθεση. Διαφορές παρέμειναν ακόμα, σημείωσε, και στο εδαφικό και στο περιουσιακό.
Ο κ. Ακιντζί επέλεξε ακόμα να απαντήσει σε δημοσιεύματα που τον ήθελαν να ήταν περισσότερο παρατηρητής στη διάσκεψη, σημειώνοντας πως όπως και στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη έτσι και στο Κραν Μοντανά «δεν ήμασταν κομπάρσοι». Κάλεσε τους δημοσιογράφους ακόμα να μιλήσουν με μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων και πολιτικούς που βρέθηκαν στην Ελβετία για να φτάσουν σε αυτές τις πληροφορίες που ο ίδιος, λόγω θέσης, δεν μπορεί να αποκαλύψει, όπως είπε.
Όχι όποια λύση
Μεταξύ άλλων ο Τ/Κ ηγέτης επεσήμανε πως σημασία έχει τι γίνεται τώρα, προσθέτοντας πως «είναι αναπόφευκτο να ζήσουμε σε αυτή τη χώρα με ειρήνη και συνεργασία και πρέπει να βρούμε τον τρόπο γι’ αυτό». Αυτό που επεσήμανε ακόμα είναι πως δεν είπε ότι τελείωσαν όλα, αλλά πως δεν μπορεί κανείς να υπογράψει την όποια λύση αν φέρνει αβεβαιότητα για τους Τ/Κ. Οι Τ/Κ, επανέλαβε, θα αξιολογήσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν πως η κοινότητα πρέπει να έχει σχέση ισότητας με τους Ε/Κ και πως δεν είναι επιθυμητό να μετατραπούν σε επαρχία της Τουρκίας.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε ακόμα στην πορεία των συνομιλιών, λέγοντας πως τον πρώτο χρόνο έγινε μεγάλη πρόοδος αλλά μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 η ε/κ πλευρά άρχισε να αλλάζει στάση και πλέον απομακρύνεται από τη λύση. Η τ/κ πλευρά με την Τουρκία, επέμεινε, έκανε βήματα μεταξύ άλλων και στο εδαφικό.

Κανονικά οι γεωτρήσεις

Το γεωτρύπανο που μίσθωσε η Total για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 εργάζεται από χθες τα ξημερώματα χωρίς καμία παρενόχληση και το προσωπικό ετοιμάζεται να μπει στη ρουτίνα άλλης μίας γεώτρησης, όπως όλες οι άλλες αναφέρει ο «Πολίτης». Τα δημοσιεύματα περί τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στη γεώτρηση, για χρήση γαλλικών φρεγατών για την προστασία του γεωτρύπανου και για κλιμάκωση εχθρικών ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ θορύβησαν την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία με διάφορους τρόπους έστειλε μήνυμα ότι δεν υπάρχει, ούτε προβλέπεται, κρίση στην περιοχή της γεώτρησης, ότι κάποιες τουρκικές ενέργειες (π.χ. έκδοση navtex) μέχρι στιγμής είναι μεν παράτυπες αλλά όχι παράνομες και ότι η συνεργασία της Total και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών είναι απολύτως ομαλή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: