Με τους νεκρούς από τις ταραχές των τελευταίων ημερών να έχουν φτάσει ήδη τους 20, περισσότεροι από 35 εκατομμύρια Ουκρανοί προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μετά από το αιματηρό πραξικόπημα που οδήγησε στην εκδίωξη του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν 18 συνολικά υποψήφιοι, ενώ πάνω από το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εκλογών είναι στραμμένα τα μάτια όλου του κόσμου, καθώς θα σηματοδοτήσουν ευρέος κλίμακας πολιτικές εξελίξεις.
Το αδιάβλητο των εκλογών ελέγχει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με 1.000 παρατηρητές που έχει αναπτύξει σε όλη την Ουκρανική επικράτεια, ωστόσο από το Ντόνετσκ αναγκάστηκε να αποσύρει τις ομάδες του, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια τους.
Ωστόσο η διαδικασία απέχει πολύ από το να είναι «ομαλή», καθώς, φιλορώσοι αυτονομιστές προέβησαν σε ενέργειες διαμαρτυρίας, σπάζοντας μάλιστα και κάλπες σε πολλά εκλογικά τμήματα της χώρας. Την ίδια στιγμή, πολλά εκλογικά τμήματα στο Ντόνετσκ παρέμειναν κλειστά, ενώ σε όλη την περιοχή έμφανίστηκαν μόνο επτά από τους 12 εκλογικές επιτροπές.
Μέχρι στιγμής η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο δείχνει να υστερεί στα exit polls έναντι του αντιπάλου της Ποροσένκο. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Μήνυμα με νόημα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Arseniy Yatsenyuk καλώντας τους πολίτες με την ψήφο τους «να υπερασπιστούν την Ουκρανία».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όποιον και αν αναδειχθεί στο προεδρικό αξίωμα.
Ωστόσο το Κίεβο και η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποσκάπτει την διάθεση της αυτονόμησης της Ουκρανίας, κάτι που ωστόσο ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται κατηγορηματικά.