Επίκληση στα τρομοσενάρια «Μεσσήνιου» από τους συστημικούς τραπεζίτες – Προεκλογική «φωτοβολίδα» του παρασκηνιακού ελληνικού banking με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας!

Κοινοποίηση:
trapezites

Η είδηση ότι δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας θα βρεθούν υπό την προστασία της Τράπεζας της Ελλάδος και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «παίζει» από το πρωί στα γνωστά «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις «πληροφορίες» τα δύο πιστωτικά ιδρύματα εισέρχονται εκ νέου στον λεγόμενο ELA δηλαδή τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας και θα αντλήσουν από 5 έως 6 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες αιτιολογούν την προσφυγή τους στον μηχανισμό με τους εξής λόγους:

1. Επικαλούνται προληπτικούς λόγους, καθώς το τελευταίο διάστημα αναγκάζονται να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και repos, ελλείψει ξένων επενδυτών.

2. Η ΕΚΤ δέχεται μόνο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας της ΤτΕ δέχεται όλους τους τίτλους που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους.

3. Υπάρχει ένα πλαφόν στη ρευστότητα που μπορεί να αντληθεί από την ΕΚΤ, το οποίο έχει καλυφθεί.

4. Η πρόσφατη εξέλιξη με το ελβετικό φράγκο, δημιούργησε πρόσθετη πίεση στη ρευστότητα

5. Υπάρχει σημαντική, εκροή καταθέσεων, που το τελευταίο δίμηνο φθάνει περίπου στα 7 δισ. ευρώ, ενώ τις τελευταίες ημέρες οι εκροές αγγίζουν τα 500 εκ. ευρώ ημερησίως.

Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, αλλά κυρίως, απόσυρση αποταμιεύσεων από μικροκαταθέτες, οι οποίες οδεύουν και πάλι στα σεντούκια, αλλά και από επιχειρήσεις, υπό το φόβο έλλειψης ρευστότητας για κάλυψη των υποχρεώσεών τους το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την κρισιμότητα της κατάστασης οι τράπεζες υπενθυμίζουν ότι η προσφυγή στον ELA είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε ευρέως το 2012, όταν η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον συγκεκριμένο μηχανισμό έφθασε στα 120 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, ενώ διαβεβαιώνουν πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Ωστόσο, το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, άρα και για την οικονομία γίνεται ακριβότερο, αφού το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΚΤ είναι μόλις 0,05%, ενώ από τον ELA φθάνει στο 1,55%.Παράλληλα, υπό αυτές τις συνθήκες, τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι χορηγήσεις έχουν κυριολεκτικά παγώσει. Η αγορά αντέδρασε με πτώση 1,79% στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με το γενικό δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες, ενώ εκτίναξη είχαμε και στα επιτόκια δανεισμού της χώρας με το 3ετές να κινείται λίγο κάτω από το 12%, το 5ετές στα επίπεδα του 11% και το 10ετές πάνω από το 9,5%.

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτρης Σπυρόπουλος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν προτίθεται να προσφύγει στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας και προσθέτει: «Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προσφύγει και δεν προτίθεται να προσφύγει στον ELA για άντληση ρευστότητας».

Η προσφυγή στον ELA δεν αποτελεί δραματική εξέλιξη επισημαίνει ο Γιάννης Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι αξιοποιεί μία από τις δυνατότητες παροχής ρευστότητας που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το ποτάμι καταγγέλει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ότι την ώρα που η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη αυτοί παίζουν τα σποτάκια τους τάζοντας ευτυχία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: