Επιλογή των δανειστών θα είναι το “κεφάλι” του Ταμείου για τη δημόσια περιουσία της Ελλάδας!

Κοινοποίηση:
ti-provlepei-to-mnimonio-gia-to-tameio-apokratikopoiiseon

Χέρι και εκεί..

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τη δομή του νέου υπέρ-ταμείου, που αποτελεί κομβικό σημείο για το Βερολίνο καθώς συνδέεται με το θέμα της εισροής εθνικών πόρων και το  πακέτο διάσωσης.  Τα έσοδα που μελλοντικά θα έχει το Ταμείο, από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα λειτουργούν ως εγγύηση σε περίπτωση μη αποπληρωμής των νέων δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Πηγές  αναφέρουν ότι το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου θα έχει έξι μέλη στο εποπτικό συμβούλιο, τα οποία θα οριστούν τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τους Θεσμούς, ενώ ο πρόεδρος θα είναι πρόσωπο της επιλογής των δανειστών. Η ειδική Task Force που θα “πιάσει δουλειά” έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των όρων λειτουργίας, τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και το καθεστώς διακυβέρνησης του νέου Ταμείου. Σύμφωνα με πηγές, υπάρχει ενδιαφέρον για παροχή τεχνικής βοήθειας από τη Γαλλία, αλλά και διεθνείς οργανισμούς όπως ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, το International Finance Corporation.

Βασικά σημεία του νέου Ταμείου:

– 6μελές εποπτικό συμβούλιο που θα είναι «πάνω» από το διοικητικό συμβούλιο

-Τα 3 μέλη θα ορίζονται από τους δανειστές και τα άλλα 3 μέλη από την ελληνική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος θα είναι ορισμένος από τους δανειστές.

-Το νέο Ταμείο θα έχει θυγατρικές το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την ΕΤΑΔ

– Θα δημιουργηθεί και ένα «συμβούλιο ειδικών» το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το εποπτικό συμβούλιο και θα παρέχει συμβουλές στη διοίκηση

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: