Μια ομάδα επιστημόνων αποκάλυψε τα λείψανα
ενός νέου είδους προϊστορικού θαλάσσιου ερπετού που είναι γνωστό ως πλιόσαυρος στις όχθες του ποταμού Βόλγα στη Ρωσία.
Τα τεράστια απολιθωμένα λείψανα ενός πλιόσαυρου ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Ulyanovsk της Ρωσίας από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων που ισχυρίζονται ότι το εύρημα τους μπορεί να επεκτείνει τις γνώσεις μας σχετικά με την εξέλιξη αυτών των ερπετών.
Το απολίθωμα βρέθηκε το 2002 κοντά στην πόλη Ulyanovsk, στις όχθες του ποταμού Βόλγα. Το νέο είδος ονομάστηκε Luskhan Ιtilensis.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology, αυτό που κάνει αυτό το συγκεκριμένο απολιθωμένο ξεχωρίζει από τα παλαιότερα ανακαλυφθέντα κατάλοιπα των πλιοσαύρων είναι το κρανίο του πλάσματος, μήκους 1,5 μέτρων περίπου, που χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα λεπτό ράμφος που μοιάζει με το ράμφος του δελφινιού.
“Αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, καθώς υποδηλώνει ότι οι πλιόσαυροι αποίκισαν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα θέσεων από ό, τι είχαμε προηγουμένως υποθέσει”, δήλωσε ο Δρ Βαλεντίν Φίσερ, επικεφαλής της μελέτης και λέκτορας του Πανεπιστημίου της Λιέγης στο Βέλγιο.
Οι πλιοσαύροι είχαν κοντούς λαιμούς, μεγάλα κεφάλια, τέσσερα μεγάλα πτερύγια και τεράστιες οδοντωτές σιαγόνες. Ζούσαν στους ωκεανούς της Γης κατά τη διάρκεια τη Ιουρασικής και της Κρητιδικής περιόδου. Έφταναν τα 15 μέτρα μήκος, και μάλλον αποτελούσαν μακρινά ξαδέλφια των σύγχρονων χελωνών.
el.gr