ΕΡΕΥΝΑ που ΣΟΚΑΡΕΙ! Το τσιγάρο σκοτώνει περισσότερους από 7 εκ. ανθρώπους κάθε χρόνο – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
τσιγαρο

Ξεπέρασαν, με συντηρητικές μάλιστα εκτιμήσεις, τα 7,1 εκατομμύρια οι θάνατοι διεθνώς το 2016, λόγω του καπνίσματος (5,1 εκατ. άνδρες και 2 εκατ. γυναίκες). Από την άλλη, τα συνδυασμένα ετήσια κέρδη των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών του κόσμου υπερέβησαν τα 62,27 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό σημαίνει ότι στον θάνατο κάθε καπνιστή αντιστοιχούν κέρδη περίπου 9.730 δολαρίων, σύμφωνα με τον νέο -έκτο κατά σειρά- παγκόσμιο «Άτλαντα Καπνού», που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο του 17ου Παγκόσμιου Συνεδρίου «Για τον Καπνό ή την Υγεία» στη Νότια Αφρική.

Η νέα έκδοση του καπνιστικού Άτλαντα της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου δείχνει ότι η βιομηχανία προϊόντων καπνού έχει πια βάλει ως στόχο τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου οι άνθρωποι δεν προστατεύονται στον ίδιο βαθμό από αντικαπνιστικούς νόμους.

Οι περισσότεροι από τους 7,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ ένα όχι αμελητέο ποσοστό (γύρω στο 12%), περίπου 884.000 θάνατοι, σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.
«Κάθε θάνατος από τον καπνό θα μπορούσε να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέφρι Ντρόουπ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Ο ερευνητής δρ Νιλ Σλούγκερ επεσήμανε ότι «ο καπνός προκαλεί βλάβη σε κάθε στάδιο του κύκλου της ζωής του, από την καλλιέργεια έως την διάθεσή του. Συνδέεται με έναν ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ασθενειών, επιβαρύνει τα συστήματα υγείας και επιδεινώνει τη φτώχεια, ιδίως όταν αρρωσταίνει λόγω του καπνίσματος και πεθαίνει ο στυλοβάτης ενός νοικοκυριού».

Σύμφωνα με τον «Άτλαντα», η ενεργητική χρήση καπνού και η παθητική έκθεση των ανθρώπων σε αυτόν κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, σχεδόν το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα, από τους οποίους πάνω από 80% ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (ανάλογο είναι και το ποσοστό αυτών των χωρών στους συνολικούς θανάτους λόγω καπνού).

Εξαιτίας των στοχευμένων και επιθετικών προσπαθειών μάρκετινγκ από τις καπνοβιομηχανίες, μόνο στην υποσαχάρια Αφρική η κατανάλωση καπνού έχει αυξηθεί κατά 52% μεταξύ 1980-2016, από 164 σε 250 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη το κάπνισμα είναι πια συχνότερο μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων.

Ο «Άτλας» τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στα προϊόντα καπνού, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα σωθούν εκατομμύρια ζωές. Το βασικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «να υπάρξει η πολιτική βούληση». Αλλά αυτό είναι ζητούμενο σε πολλές χώρες…

Τι συνέβη στην Ελλάδα το 2015

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 22.700 άνθρωποι σκοτώνονται από ασθένειες που προκαλούνται από τον καπνό. Ωστόσο, περισσότερα από 12.000 παιδιά (10-14 ετών) και 3.072.000 ενήλικες (15+ ετών) εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τσιγάρο κάθε μέρα.

Όσο αφορά στα επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα, πάνω από τους μισούς αρσενικούς άνω των 15 ετών, στη χώρα, καπνίζουν σε καθημερινή βάση, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 5.700 παιδιά από 10 έως 14 ετών κάνουν το ίδιο. Το ποσοστό των θανάτων που προκλήθηκε από το τσιγάρο, ανέρχεται στο 25% των θανάτων των αντρών, στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, στις γυναίκες το ποσοστό είναι μικρότερο αλλά και πάλι, πάνω από μία στις τρεις γυναίκες καπνίζει σε ημερήσια βάση, ενώ το ποσοστό των κοριτσιών 10-14 ετών, είναι μεγαλύτερο από των αγοριών, καθώς ανέρχεται σε 2,51%. Υπολογίζεται ότι το 2015 μία στις δέκα γυναίκες πέθανε στην Ελλάδα, λόγω του τσιγάρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: