Το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την “οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς”. Επίσης, μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.
Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν δύο μόνο από τα πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα της νέας ποσοτικής έρευνας για την ανεργία των νέων και τις διαγενεακές σχέσεις στην Ελλάδα, της οποίας το πρώτο μέρος δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις.
Την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.
Μερικά ακόμα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αναφέρονται παρακάτω:
-Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει το 55% των γονέων τους.
-Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:
-δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι,
-έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης,
-συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών),
-εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς, και
-συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα
Όλοι δούλοι! Ελεύθεροι επαγγελματίες τέλος!
Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2017 16:21
Όλοι δούλοι! Ελεύθεροι επαγγελματίες τέλος!
Ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών
Αυτό θα ισχύει για όσους εργοδότες θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.
Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και θα μετατραπούν σε δούλους – μισθωτούς υπαλλήλους.
Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας, είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση. Το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το “μπλοκάκι” κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες, κλπ. Το πρώτο βήμα από πλευράς του υπουργείου έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν».
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, «με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, γίνεται ακόμη ένα βήμα. Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους “εργοδότες” επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Δίνεται, λοιπόν, το κίνητρο, για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό».
Όλοι ελεγχόμενοι λοιπόν και εξαρτημένοι.