Η συνεργασία του ΕΤΑ με μεταγωγικά C-130B/H της ΠA έχει καθιερωθεί και συστηματικά αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες σε επιχειρησιακό – τακτικό επίπεδο που παρέχουν τα «μάτια μέσα στο εχθρικό έδαφος» στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Κύριος ρόλος του ΕΤΑ είναι η στρατηγική αναγνώριση αλλά και εκτέλεση ειδικών αποστολών «ευαίσθητης» φύσεως σε μεγάλο βάθος πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Σενάρια που προβλέπουν την αθέατη διείσδυση μέρα και νύχτα, με ελεύθερη πτώση από μεγάλο ύψος για άφιξη σε περιοχή πλησίον ή επί του στόχου, αποτελούν την κύρια ειδικότητα των ανδρών της επίλεκτης μονάδας του ΕΣ, η οποία έχει ξεχωριστή οργάνωση και τρόπο λειτουργίας μέσα στις Ειδικές Δυνάμεις.
ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ HAHO – HALO
Τα άλματα με αλεξίπτωτο από μεγάλα ύψη όπως αυτά που εκτελούνται από το ΕΤΑ, είναι τύπου H.A.L.O ή H.A.H.O. Τέτοιου είδους άλματα διαφέρουν ριζικά τόσο σε τακτική όσο και σε υλικά από τα άλματα με αλεξίπτωτα στατικού ιμάντα
Ο όρος προέρχεται από τα ακρωνύμια των λέξεων High Altitude/High Opening (HAHO) και LowOpening (HALO). Η συγκεκριμένη μορφή αλμάτων ελεύθερης πτώσης αποτελεί την πλέον δύσκολη τακτική διείσδυσης σε εχθρικό έδαφος καθώς απαιτείται άρτια εκπαίδευση από τα μέλη ενός τμήματος τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Το τυπικό προφίλ ενός άλματος H.A.H.O περιλαμβάνει την έξοδο από ένα στρατιωτικό ή πολιτικό αεροσκάφος σε μεγάλο ύψος από 15.000 -30.000ft.
Στη συνέχεια ακολουθεί η ανάπτυξη του κυρίως θόλου σε διάστημα 10-15 δευτ. και από εκεί και πέρα ο σχηματισμός ξεκινάει την κάθοδο με τη δυνατότητα αναλόγως της εντάσεως των ανέμων να διανύσει μια απόσταση από το σημείο άφεσης που πλησιάζει το μέγιστο τα 30 μίλια!
Η μέθοδος είναι η πλέον κατάλληλη για την ασφαλή και αθέατη ανάπτυξη ενός καταδρομικού τμήματος σε ισχυρά προστατευμένους στόχους. Ακόμη χρησιμοποιείται όταν το αεροσκάφος πρέπει να παραμείνει εκτός βεληνεκούς αντιαεροπορικών συστημάτων ή ώστε να μην εξέλθει από τα όρια του φίλιου εναέριου χώρου. Αντίστοιχα το HALO εξυπηρετεί την ταχεία αθέατη διείσδυση, με έξοδο από μεγάλο ύψος και άνοιγμα θόλου σε μικρό ύψος, προκειμένου να υπάρξει η – κατά το ελάχιστον δυνατόν – έκθεση της παρουσίας των αλεξιπτωτιστών στον αντίπαλο.
ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
Μετά την έξοδο από το αεροσκάφος ο ρυθμός καθόδου ενός αλεξιπτωτιστή είναι περίπου 1000ft ανά 5-10sec, οπότε για ένα άλμα που πραγματοποιείται πχ από τα 24.000ft ο χρόνος ελεύθερης πτώσης είναι 2-5 λεπτά ανάλογα με το ύψος ανάπτυξης του κυρίως θόλου.