Ευάγγελος Μυτιληναίος: Αυτονόητο το ενδιαφέρον μας για την ΔΕΠΑ

Κοινοποίηση:
1

«Το ενδιαφέρον μας για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι αυτονόητο αλλά όταν οριστικοποιηθεί το σχήμα και αποσαφηνιστούν οι όροι θα μπορέσουμε να πούμε περισσότερα». Αυτό ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Όπως τόνισε «τα συμφέροντα για το αέριο είναι πολύ μεγάλα, μεγαλύτερα από τον ηλεκτρισμό. Τα απόνερα από τις διεργασίες που φτάνουν στην Ελλάδα αρκούν για να προκαλέσουν πολλές αναταράξεις επιχειρηματικές και όχι μόνο».

Ο κ. Μυτιληναίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι το 2017 «ήταν έτος ορόσημο για την ιστορική διαδρομή της Μυτιληναίος αφού σηματοδότησε, με απόλυτη επιτυχία, την ολοκλήρωση του εταιρικού της μετασχηματισμού. Η νέα εταιρική δομή έδωσε ήδη πολλές ευκαιρίες για τη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις αλλά και την επίτευξη σημαντικών επιχειρηματικών ενεργειών.

Η έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ονομαστικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, της μεγαλύτερης δηλαδή εταιρικής ομολογιακής έκδοσης που σημειώθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, έτυχε προφανούς αποδοχής από τις αγορές και τους επενδυτές, δείχνοντας την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού στην στρατηγική της Μυτιληναίος για τη δημιουργία αξίας για τους εργαζομένους, τους μετόχους και την ελληνική οικονομία γενικότερα».

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή των τελευταίων δέκα ετών» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και συνέχισε: «είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν τα φτερά μας και να μετεξελιχθούμε στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της Ελλάδας. Στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας μας θα πρωταγωνιστεί μια ελληνική στην καρδιά αλλά πολυεθνική σε μέγεθος εταιρεία που μπορεί να σταθεί επάξια σε παγκόσμιες αγορές, χωρίς να επηρεάζεται από τους κλυδωνισμούς της εγχώριας κρίσης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιδόσεις και τις προοπτικές των επιμέρους τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας της Μυτιληναίος, της μεταλλουργίας, των ολοκληρωμένων έργων και υποδομών ΜΕΤΚΑ, του ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, Protergia.

Όπως τόνισε, οι θετικές επιδόσεις και των τριών επί μέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οδήγησαν την Μυτιληναίος σε δυναμική κερδοφορία με την αύξηση των καθαρών κερδών σε ετήσια βάση να αγγίζει το ποσοστό του 352% ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2017 ήταν σημαντικά αυξημένος κατά 22,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Η Μυτιληναίος είναι έτοιμη να αφήσει το στίγμα της στο μέλλον, είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα που ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος ενώ προέβλεψε ότι «και το 2018 γίνεται προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι και τα νούμερα που επιτεύχθηκαν το 2017. Το 2018 η νέα οργάνωση εργάζεται πυρετωδώς, οι νέες επενδύσεις υλοποιούνται και θα είμαι χαρούμενος αν πιάσουμε τα αποτελέσματα του 2017.

Η μεταλλουργία το 2018 θα έχει άλλη μια πολύ καλή χρονιά, ο κλάδος ολοκληρωμένων έργων και υποδομών ΜΕΤΚΑ είναι σε διαδικασία μετασχηματισμού αλλά συμμετέχει σε επιχειρηματικά σχέδια. Ο κλάδος της ενέργειας θα είναι ο δυσκολότερος των τριών για το 2018 και αυτό οφείλεται στις συνεχιζόμενες παθογένειες της ελληνικής αγοράς ενέργειας ενώ αποδίδεται και σε συγκυριακά φαινόμενα».

Ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι η Μυτιληναίος καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο του αερίου της χώρας και πρόσθεσε ότι η εταιρεία, πέρα της συμφωνίας απευθείας προμήθειας από την GAZPROM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με άλλο μεγάλο «παίκτη» του κλάδου ενώ τον Ιούλιο θα φέρει στην Ελλάδα το πρώτο φορτίο αερίου από την GATAR GAS.

Περαιτέρω, η συνέλευση των μετόχων ενέκρινε, μεταξύ άλλων, τη διανομή μερίσματος ανερχόμενο στο ποσό των τριάντα δύο λεπτών του ευρώ (0,32 ευρώ) ανά μετοχή και μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 15% το καθαρό πληρωτέο μέρισμα ανά μετοχή θα ανέρχεται τελικά σε είκοσι επτά λεπτά του ευρώ και δύο εκατοστά του λεπτού (0,272 ευρώ).

Επίσης, εγκρίθηκε η δημιουργία λογαριασμού ειδικού αποθεματικού από ανάλωση «κερδών εισ νέον» για την κάλυψη ίδιας συμμετοχής στο πλαίσιο επενδυτικού σχεδίου κατασκευής αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αρχικής ισχύος 13,8 MW.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: