Ριζικά μέτρα για την πάταξη της οπαδικής βίας ζητούν για μια ακόμη φορά τα κόμματα σε μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό και διαιωνιζόμενο φαινόμενο. Παράλληλα, όλοι διαπιστώνουν ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είτε δεν εφαρμόζεται είτε δεν επαρκεί. Αυτό προκύπτει από την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ι. Ανδριανού ο οποίος προετοιμάζει την σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Νοεμβρίου.
«Η βούλησή μας είναι να βρούμε ένα κοινό πεδίο δράσης για τον κοινό μας στόχο να αντιμετωπίσουμε ριζικά αυτό το μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε σύμφωνα με το BHMA, ο κ. Ανδριανός επισημαίνοντας ότι «οποιοδήποτε θεσμικό πλαίσιο δεν θα αποδώσει αν εμπράκτως εμείς δεν έχουμε την προσήλωσή μας στον στόχο να ξεριζώσουμε οτιδήποτε δεν έχει σχέση με τον αθλητισμό». Όπως είπε πολλές από τις προτάσεις που κατατίθενται θα ενσωματωθούν στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο το οποίο θα εμπλουτιστεί στην φάση της διαβούλευσης.
Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν η πλήρης αντιγραφή των βρετανικού μοντέλου πάταξης της γηπεδικής βίας, που εισηγήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρης, ο οποίος παράλληλα ζήτησε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του κ. Ηλ. Σπάθα ο οποίος διαιτήτευσε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αστέρα Τρίπολης – Ολυμπιακού την περασμένη Κυριακή. Ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης του φαινομένου πρότεινε και η βουλευτής της ΝΔ κυρία Φωτεινή Πιπιλή η οποία εστίασε στην δράση των οργανωμένων οπαδών των ομάδων και την αλληλεξάρτησή τους με τις ΠΑΕ, ζητώντας την αλλαγή στην δομή των οργανωμένων συνδέσμων και την διάρρηξη των σχέσεων με τις διοικήσεις των ομάδων.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για διασύνδεση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας με τον χώρο του ποδοσφαίρου σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να μην συζητάμε για την περίπτωση Μελισσανίδη ή την περίπτωση Μαρινάκη». «Δεν μπορούμε να μην μιλάμε για τις όζουσες συνομιλίες και πώς οι ίδιοι οι παράγοντες τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της διαπλοκής και δεν μπορούμε να μην μιλήσουμε για την αθλητική δικαιοσύνη, πώς διορίζονται τα μέλη της και πώς απονέμει τελικά την Δικαιοσύνη», είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ριζική αντιμετώπιση του φαινομένου ζήτησαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ από την ΔΗΜΑΡ ο κ. Ι. Πανούσης είπε ότι «δεν έχουμε αθλητισμό, έχουμε στοίχημα». Μάλιστα αναφέρθηκε στην ύπαρξη «οργανωμένων ομάδων με δομή και στόχους που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό». «Έχουμε οργανωμένη βία», σημείωσε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για «μαφιόζικα χτυπήματα σε παίκτες και διαιτητές και απειλές». «Μιλάμε για υπόκοσμο, οργανωμένο έγκλημα και ορισμένες ομάδες με ακραίες απόψεις που εισχωρούν εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε διερωτώμενος «ποια είναι η υπέργεια σύνδεση του πολιτικού συστήματος με προέδρους ομάδων;».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ι. Γκιόκας σχολίασε ότι «επαναλαμβάνονται μονότονα οι ίδιες ευχές να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να εξυγιανθούν οι ΠΑΕ κλπ., αλλά η κατάσταση συντηρείται και επιδεινώνεται». «Το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει διάφορες προτάσεις από αυτές που ακούγονται και σήμερα. Ακόμα και ιδιώνυμο είχε θεσπιστεί και οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα», σημείωσε, τονίζοντας ότι το επίκεντρο του προβλήματος είναι στο ότι «υπάρχουν σχέσεις των ομάδων με πολιτικές δυνάμεις και πολιτικούς παράγοντες».
«Δεν είναι αθλητική βία, είναι παρελκόμενο μιας γενικότερης βίας που έχει να κάνει με την εφαρμογή των νόμων, την παιδεία και τον πολιτισμό και όχι τα μνημόνια και τον καπιταλισμό», είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός επισημαίνοντας ότι «οι πρόεδροι των ομάδων χρησιμοποιούν τους οργανωμένους συνδέσμους ως προσωπικούς στρατούς». «Να πούμε για τα ναρκωτικά στα γήπεδα και στα πούλμαν και πώς οι ΠΑΕ χρηματοδοτούν τις εκδρομές των φιλάθλων που δεν είναι φίλαθλοι αλλά πολλοί από αυτούς παράφρονες;», διερωτήθηκε ο κ. Ψαριανός.
Για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου έκανε λόγο και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής κ. Π. Ζησιμόπουλος καταγγέλλοντας διασυνδέσεις μεταξύ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με τις ΠΑΕ, κάποιοι εκ των οποίων, όπως ανέφερε, μετά την συνταξιοδότησή τους παρέχουν υπηρεσίες προσωπικής ασφάλειας στους προέδρους των ομάδων.
ΖΩΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !yeah
Ο ΤΣΑΤΣΟΣ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,Ο ΤΣΑΤΣΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ.