Ηθελαν να χυθεί αίμα στο Λονδίνο -Η βόμβα περιείχε το εκρηκτικό «Μητέρα του Σατανά»

Κοινοποίηση:
SATAM

Αποφασισμένοι να προκαλέσουν νέο πολύνεκρο μακελειό στη Βρετανία ήταν οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στον σταθμό Πάρσονς Γκριν.

 

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η βόμβα περιείχε TATP, το εκρηκτικό που έχει γίνει γνωστό ως «Μητέρα του Σατανά». Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά ασταθές εκρηκτικό, το οποίο μπορεί να πυροδοτηθεί από τη ζέστη, την τριβή, τον στατικό ηλεκτρισμό, ή ακόμη και από μία απλή μετακίνηση.

Πρόκειται για το ίδιο εκρηκτικό που είχε χρησιμοποιηθεί στις συντονισμένες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο, στις 7 Ιουλίου 2005, που είχαν κοστίσει τη ζωή 52 ανθρώπων και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 700, με τρεις βόμβες στο μετρό και μία σε λεωφορείο. Μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς τους οποίους επικαλείται η Daily Mail, στην επίθεση της Παρασκευής- όπου υπήρξαν 29 τραυματίες- οι νεκροί θα ήταν περισσότεροι από ότι το 2005, αν δεν είχε παρουσιαστεί δυσλειτουργία. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι ο κουβάς με τα εκρηκτικά ήταν γεμάτος καρφιά.

Πιο πρόσφατα, τη «Μητέρα του Σατανά» είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας, Τσιπ Τσάπμαν, στο BBC. Τότε, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε πυροδοτηθεί πρόωρα και ο ίδιος εκτίμησε ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην επίθεση στο Λονδίνο.

Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ή ότι ήταν λάθος το μείγμα του TATP ή ότι δεν υπήρχε επαρκής ώθηση από τον πυροκροτητή, ώστε να επιτελέσει το θανάσιμο έργο για το οποίο σχεδιάστηκε η βόμβα. Αν είχε λειτουργήσει επαρκώς, τότε η έκρηξη θα ήταν θανατηφόρα, πρόσθεσε ο Τσάπμαν. «Μία ούγια TATP είναι αρκετή για να ανατινάξει τις πόρτες ενός αυτοκινήτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οποιος κατασκεύασε αυτή τη βόμβα δεν ήταν ερασιτέχνης», τόνισε άλλο πρώην στέλεχος της αντιτρομοκρατικής, ο Ντέιβιντ Βιντεσέτ, στην Telegraph. «Η βόμβα ήταν ισχυρότερη από εκείνες που πυροδοτήθηκαν στις επιθέσεις του 2005», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας, ο Βιλ Τζεντς, εκτίμησε ότι το Πάρσονς Γκριν δεν ήταν ο στόχος των δραστών. «Πιστεύω ότι επρόκειτο για πρόωρη πυροδότηση της βόμβας. Θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα όλο αυτό. Θα μπορούσε να σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: