Με την επίτευξη μιας συμφωνίας «σταθμού», όπως την χαρακτηρίζει το υπουργείο Υγείας, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και φαρμακευτικών εταιρειών, για το κόστος των νέων ακριβών θεραπειών για την ηπατίτιδα C.
Μέχρι τώρα ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ηπατίτιδας C. Με τη συμφωνία, εντάσσονται πλέον σε θεραπεία και ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου, περιορίζοντας τον κίνδυνο μετάδοσής της και παρέχοντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Μετά από εντατική διαβούλευση μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και των εταιρειών, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στο κόστος θεραπείας ανά ασθενή, η οποία επιτρέπει τη διευρυμένη πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε καινοτόμες θεραπείες.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί ένα σταθερό δημοσιονομικό περιβάλλον με επωφελείς οικονομικούς όρους για την Πολιτεία, οι οποίοι ευνοούν την επίτευξη των εξής στρατηγικών στόχων:
α) Πρόσβαση πενταπλάσιου αριθμού ασθενών στις νέες θεραπείες.
β) Ένταξη σε νέες καινοτόμες θεραπείες ασθενών στα πρώιμα στάδια της νόσου ή με συγκεκριμένες συννοσηρότητες (όπως ασθενείς με αιμορροφιλία, θαλασσαιμία, AIDS).
γ) Εναρμόνιση της Ελληνικής Πολιτείας με την στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C.
Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το ηλεκτρονικό Μητρώο της Ηπατίτιδας C, σε μία προσπάθεια διαρκούς ποιοτικού ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Οι καινοτόμες θεραπείες για την ηπατίτιδα C είναι η κατηγορία φαρμάκων με την οποία ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που υπάγεται στον ΕΟΠΥΥ. Τώρα, παίρνουν σειρά άλλες κατηγορίες φαρμάκων υψηλού κόστους, με την Επιτροπή να έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες.
Το υπουργείο Υγείας, τέλος, επισημαίνει ότι «με την ολοκλήρωση και νέων συμφωνιών για σημαντικές εκπτώσεις σε αποτελεσματικά φάρμακα υψηλού κόστους καταφέρνουμε σε δύσκολες δημοσιονομικά συνθήκες να εξασφαλίσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη, ενισχύοντας την ισότιμη και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή αλλά και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».